Събития На автобусни спирки в Стара Загора показват историческото наследство на града

На автобусни спирки в Стара Загора показват историческото наследство на града

Петък, 01 март 2019 г., 12:56
Размер на буквите

автобусни спиркиВ навечерието на Националния празник Община Стара Загора започва нова инициатива за популяризиране на културно-историческото наследство на града и региона.

На 13 спирки на автобусния транспорт вече са поставени двустранни винили, които представят снимки на артефакти от фонда на Регионалния исторически музей.

„Това е прекрасна инициатива на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей. Стара Загора е град на 8 хиляди години и можем да се гордеем с културно-историческото си наследство. Започваме с Новокаменната епоха. На винилите са представени различни керамични съдове, има и уникален, един от най-ранните, календар намерен в Азмашкатаселищна могила, който представлява 365 малки тъмни и светли квадратчета“, разказа Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей. След това ще бъдат представени артефакти от Каменно-медната епоха, после от Бронзовата, епохата на траките, завладяването от римляните и Средновековието. „Ще стигнем и до Българското Възраждане“, обеща Калчев. Ако инициативата продължи, има идея да бъдат показани и художниците на Стара Загора.

Търсим и образователния характер на инициативата. 

Водени сме от идеята, че Стара Загора е с богато културно-историческо наследство и то трябва да бъде показано. Докато чакат на спирката ученици и възрастни, могат да четат и да се запознават с артефактите“, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Винилите ще се сменят периодично на по 2-3 месеца и ще са на общо 23 спирки в града. „Идеята е на главния архитект на Общината Виктория Грозева - поясни Сотирова.

От утре пътниците в градския транспорт отново ще могат да се насладят на поетични творби от старозагорски автори.Инициативата бе на млади старозагорци, милеещи за съхраняване литературната памет в града на поетите. Тя започна през ноември м.г. по повод обявяването на имената на отличените участници в Тридесет и петия национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Предложени бяха гениалното „Посвещение“ на Ханчев, „Запустяла къща“ на Кирил Христов, „Защо ми вдъхна“ на Николай Лилиев и „Стара Загора“ на Стойчо Стойчев“.

По повод Националния празник Трети март сега старозагорци ще могат да прочетат стихотворения на Таньо Клисуров, Янко Димов, Веселин Ханчев и Петко Рачов Славейков.

IMG 3817

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |