Събития В Малка Верея зарязаха лозите за берекет

В Малка Верея зарязаха лозите за берекет

Петък, 01 февруари 2019 г., 17:22
Размер на буквите

Трифон ЗарезанВ старозагорското село Малка Верея по стара традиция днес отбелязаха деня на Свети Трифон. На празника се събраха местни жители и гости на селото, за да отдадат почит на светеца лозар, считан за покровител на селото. Зам.- кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова бе гост на празника. 

За поредна година в Малка Верея спазват традицията за този ден, обявен за празник на лозаря още през 1962 година. Лозарството и винарството са отколешна традиция за българите. Затова и Министерство на туризма и Министерство на земеделието създадоха 12 винено-кулинарни дестинации, които да популяризират производството на винени продукти. Пожелавам на стопаните много грозде по лозята, много вино в бъчвите, което да им носи много радост, каза Красимира Чахова. Да изберете най-достойния Цар Трифон, който да подреди още по-голяма трапеза, допълни зам.-кметът.

Да е здраве и берекет, поръча символичният домакин на тържеството Петър Петров – Цар Трифон 2018. По традиция той подреди трапеза на центъра в селото и покани гостите да опитат от хубавите бели и червени вина и от вкусните мезета. 

На празника дойдоха и млади италианки от Милано, които гостуват на момче от селото. Певческа група Тракийка от местното читалище подхвана фолклорни поздрави. На мегдана се изви и кръшно българско хоро. След това гостите на празника и Цар Трифон 2018 се отправиха към двора на кметството, където Красимира Чахова, кметът Дончо Брайков и Цар Трифон, зарязаха асмата с пожелания за много грозде и пълни буретата с вино.

По традиция пред лозовия масив в края на селото бе извършен празничен водосвет. Ритуалното зарязване направиха Красимира Чахова, Петър Петров и Дончо Брайков. Всеки заряза по три лозови пръчки, след това ги поля с червено вино, наричайки за берекет.

Празникът продължи с дегустация на млади червени и бели вина и награждаване на най-добрите, както и с избиране на нов Цар Трифон. Досега са избирали 15 пъти Цар Трифон, а трима от царете са били избирани по два пъти.Носител на „тежката царска корона“ може да стане само мъж, който е свързан със селото, да има поне една лоза в двора си и да обича виното. Може да носи короната до две последователни години. Печели този, който наддаде най-много бакъри с вино и мезета. Новият цар полага и специална клетва.

IMG 2351

IMG 2404

IMG 2421

IMG 2568

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |