Събития С нова модерна техника разполага Комплексният онкоцентър в Стара Загора

С нова модерна техника разполага Комплексният онкоцентър в Стара Загора

Петък, 18 януари 2019 г., 13:57
Размер на буквите
Комплексен онкологичен център - Стара ЗагораНа 22.01.2019 г. в 11.00 часа официално ще бъде открита новата Хибридна СПЕКТ/KT система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора, която е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични заболявания. Апаратурата е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма Регионално развитие 2007 – 2013г., съгласно Договор за кредит между Комплексен онкологичен център – Стара Загора ЕООД и Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД.
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан е поканен да извърши тържествен водосвет на помещенията.
Отделението по Нуклеарна медицина към КОЦ – Стара Загора ЕООД е оборудвано от декември 2018 г. с последно поколение хибридeн SPECT/CT апарат – Symbia Intevo Bold, Siemens. В България има шест такива апарата, всички в София. Наличието на модерното оборудване и в Стара Загора е от изключителна важност за пациентите. Екипът на отделението, начело с д-р Диана Гешева, с дългогодишен опит в SPECT изследванията.
Той е е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма Сименс Хелткеър.

Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията по утвърден ценоразпис на КОЦ – Стара Загора ЕООД. При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.
Най-бързо развиващите се образни методи са хибридните образни методи PET/CТ и SPECT/CТ. Symbia Intevo Bold e хибриден апарат, който съчетава два принципно различни метода – нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това е уникално функционално морфологично изображение, което съчетава предимствата на двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване. Резултатът по този начин става много по-прецизен и точен. Хибридните SPECT/CТ образи, получени от комбинирането на двата образни метода, дават до 30% по-точна диагноза в сравнение с използването само на сцинтиграфско или на компютър-томографско изследване.
С новият SPECT/CТ апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и др. Използването на SPECT/CТ апаратурата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на успешното, съвременно лечение. Поради това, че изследването е целотелесно, едновременно с локализирането на тумора се получава и информация за близките и далечни метастази. Ранното откриване на рецидиви на онкологичното заболяване и проследяване на ефекта от приложената терапия също е голямо предимство на метода.
Хибридният апарат предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С новата апаратура ще се разширят значително диагностичните възможности с въвеждането на нови съвременни методи за диагностика.
Не на последно място с използването на хибриден SPECT/CТ апарат се намалява лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането нови съвременни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.
 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |