Събития През 2018 г. по ОП Иновации и конкурентоспособност са сключени общо 2022 договора

През 2018 г. по ОП Иновации и конкурентоспособност са сключени общо 2022 договора

Четвъртък, 17 януари 2019 г., 13:56
Размер на буквите
Иновации и конкурентоспособностПрез 2018 г. по ОП Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 (ОПИК) са сключени общо 2022 договора, от които успешно приключили са 1178. Обявените средства в различни процедури до момента са близо 2.1 млрд. лв. или малко над 80% от общия бюджет на програмата. Сключените договори са за 1.9 млрд. лв., а до момента изплатените средства са 917 млн. лв. или 35.5% от общия бюджет на програмата. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с браншовите организации. Събитието се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и е под наслов Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес.
Министър Караниколов поясни, че през 2019 г. ще бъдат обявени още три процедури за конкурентен подбор по ОПИК, а именно Внедряване на иновации за съществуващи предприятия, Развитие на иновационни клъстери и Дигитализация на МСП
Неразделна част от изпълнението на програмата към днешна дата е и процедурата за Регионални иновационни центрове. Общият и бюджет е в размер на 115.6 млн. лв., а средствата ще бъдат насочени към проекти, които се изпълняват извън територията на област София-град, заяви Караниколов.

Икономическият министър подчерта, че освен стремежа да се изгради необходимата инфраструктура за създаване на иновации извън столицата, има възможност да се направи паралел с процедурите изпълнявани по ОП Наука и образование за интелигентен растеж, при които значителна част от финансирането, в порядъка на 80-90%, е концентрирано в София-град.

Стремежът ни е процедурата да бъде обявена за кандидатстване през май 2019 г., а изпълнението на договорите да започне в началото на 2020 г. след преминали етапи на оценка и договаряне, поясни Караниколов. По думите му максималният размер на безвъзмездната финансова помощ в рамките на едно проектно предложение може да достигне 7 млн. лв., а минималният е 1.5 млн. лв. Изпълнението на проектите трябва да приключи в рамките на 24 месеца. Приложими са два режима на държавна помощ, а именно Инвестиционна помощ за научноизследователски инфраструктури и Де минимис в размер на разходи до 200 хиляди евро в едно проектно предложение, изтъкна Караниколов.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |