Събития В Змейово готвят празник на пелина

В Змейово готвят празник на пелина

Четвъртък, 13 декември 2018 г., 09:08
Размер на буквите
1пелин131218За дванадесети пореден път в старозагорското село Змейово ще се проведе Празник на пелина. Той се организира от местното читалище със съдействието на Община Стара Загора.
Село Змейово е разположено в полите на Сърнена Средна гора с надморска височина 420 м в подножието на връх Бетер. Благоприятните географски дадености, създадените традиции през годините и опитът на местните хора определят основния им поминък – развитие на лозарството и правенето на прочутия змейовски наложен пелин, разказват местните.
През 2007 г. по идея на читалището стартира празника на пелина. Той е посветен на почти 100 годишна традиция, която се предава в поколенията от 1919 г.
Майсторлъка, който се влага за направата на хубав пелин се предава от поколение на поколение. Местното население ревниво пази някои от тайните му, като желанието на старите майстори е да се спазват правилата свързани с направата на пелина така, че да се съхрани в автентичния си вид.
Няма друг празник в село Змейово така очакван от всички, като празника на пелина. Стартът на тазгодишния празник ще бъде даден на 22 декември в 10.30 часа. На площада пред читалището местни производители ще предложат на любителите на еликсира бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Няма да липсват и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие.
Всички гости ще бъдат посрещнати с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Ще има и изложба на подходящи ястия или предмети свързани с напитката.
И тази година специално жури ще определи кой е най-големият майстор в правенето на пелин. Най-добрите ще получат награди.
Поздрав към участниците в празника ще отправят Фолклорна група Зора при НЧ Зора – 1902, с. Голямо Дряново, община Казанлък, Ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ „ Развитие – 1878”, с. Дълбоки, община Стара Загора, Фолклорна група Петкана Захариева при НЧ Кольо Ганчев – 1940 Стара Загора, Танцов състав Купонджии и Фолклорни групи при НЧ Гео Милев Раднево, Ансамбъл Нашенци от Стара Загора, Смесена вокална група Българско веселие при НЧ Пробуда Раднево, Фолклорна Формация Аеда Нова Загора и певческа група за възрожденски песни Събранка при НЧ Светлина – 1932 с. Събрано, община Нова Загора.
За доброто настроение на всички гости и участници ще се погрижи оркестър Липите от Стара Загора и дует Кожухарови.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |