Събития Основните мерни единици: килограм, ампер, келвин и мол с нови дефиниции от 20 май 2019

Основните мерни единици: килограм, ампер, келвин и мол с нови дефиниции от 20 май 2019

Вторник, 04 декември 2018 г., 16:52
Размер на буквите
1BIPM 26 Conference copy copy copyПредставителите на държавите членки на Международното бюро за мерки и теглилки (BIPM) гласуваха в полза на изменението на дефинициите за килограм, ампер, келвин и мол, по време на 26-та Генерална конференция за мерки и теглилки (CGPM), състояла се на 16 ноември 2018 г. в Конгресния дворец на Версай. Промените влизат в сила на 20 май 2019 г.
Ревизията на Международната система единици (SI) отбелязва края на връзката между SI и артефактите. Международната система е въведена през 1960 г., като заменя метричната система, която се явява едно от най-значимите наследства на Френската революция. Понастоящем това е най-широко използваната система единици в света. Ревизията й е кулминация на многогодишното интензивно научно сътрудничество между националните институции по метрология и Международното бюро за мерки и теглилки.
Определенията за всички единици на преработената Международна система единици SI ще бъдат свързани с физичните константи, които ще гарантират тяхната стабилност и универсалност.
Преразглеждането на SI е забележителен момент в научния прогрес. Използването на фундаменталните константи, които наблюдаваме в природата за важни понятия като маса и време, означава, че имаме стабилна основа, от която да разширяваме научното си познание, да развиваме нови технологии и да се справяме с някои от най-големите предизвикателства на обществото., заяви Мартин Милтън, директор на BIPM.
Новите дефиниции засягат четири от седемте основни единици на SI: килограм, ампер, келвин и мол, и всички производни единици, като волт, ом и джаул.
Килограмът ще бъде дефиниран на база константата на Планк (h), амперът – на база елементарния електричен заряд (е), келвинът – на база константата на Болцман (k) и молът – на база константата на Авогадро (NA).

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |