Събития Заводи в Стара Загора обявиха, че спират работа заради високата борсова цена на тока

Заводи в Стара Загора обявиха, че спират работа заради високата борсова цена на тока

Вторник, 04 декември 2018 г., 11:43
Размер на буквите
завод леарнаОт началото на декември има рязко поскъпване в сделките за ден напред заради малко предлагане от държавните централи и дефицит в региона. Четвърти ден заводът Чугунолеене в Първомай е със спряно производство. С ограничена дейност са и други две големи предприятия от старозагорския Холдинг Металик - Енергоремонт – Гълъбово и Металик. Три от дружествата на Холдинг Загора също обявиха, че спират производството си. Това са Прогрес, Пресков и Хранинвест - ХМК, чието производство е силно енергоемко.
Собствениците на заводите посочват, че спирането е заради висока цена на тока на свободния енергиен пазар, която от средно 89 лв./МВтч през ноември стигна до над 207 лв. на 3 декември. За утре договорените количества електроенергия са на цена от 170 лв. за мегаватчас.
Според участници на пазара причината за ръста в цената е ограниченото предлагане, което изцяло зависи от държавните АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица-изток 2 и НЕК. Също така цените се повишават навсякъде в региона.
Но е факт, че високите цени са валидни и за всички останали производства в страната. Но други предприятия от страната не спират дейност, а мярката се предприема от два старозагорски холдинга.
Решихме, че отново има грешка в изчислението на цената на сегмент ден напред, както се случи на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за следващия ден от 595.98 лв. за МВтч, но по-късно призна за грешка и сесията беше анулирана, а цената преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна, коментира директорът на Чугунолеене инж. Живко Станилов. Заводът има да изпълнява спешни поръчки, но дошлите на работа работници се връщат.
Металик холдинг излезе с вътрешна заповед предприятията да спрат работа, ако цената на тока е повече от 90 лв./МВтч. Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар поставя в тежко положение всички предприятия в България и създава реален риск от фалити, е коментарът на ръководството на холдинга. Днес базовата цена на тока беше 207.21 лв., като в пиковите часове между 9 и 20 часа цената на тока е 256.86 лв.
От Холдинг Загора пък посочват, че има постоянно и необосновано повишаване на цената на електрическата енергия, която в началото на годината е била 120 лв./МВтч с включени всички допълнителни такси, а сега е над 300 лв. за мегаватчас.
Ами дългосрочните договори
По принцип цените на електроенергията на борсовия сегмент Ден напред не би следвало да са от особено значение за големите индустриални консуматори, тъй като те могат да се договарят дългосрочно с търговците на ток или дори сами да си купуват от борсата. При такива сделки се постигат значително по-ниски цени - в средата на ноември например АЕЦ Козлодуй предложи няколко пакета електроенергия за общо 200 млн. лв. при цена около 90 лв./МВтч. На 30 ноември пък ТЕЦ Марица-изток 2 пусна търгове при начална цена 110 лв. за мегаватчас, на които не се яви нито един купувач.
По този повод от Холдинг Загора обясниха за Капитал, че потреблението на електроенергия в техните дружества варира от 2 до 14 мегавата на час и трудно може да се обезпечи с дългосрочен договор, чиито количества са фиксирани. Около 60% от необходимата ни електроенергия купуваме по дългосрочни договори, но останалото осигуряваме чрез борсата на сегмент ден напред, казва Антон Андронов, който е един от съдружниците в холдинга. Конкретни решения на създалата се ситуация обаче не се предлагат.

 

оригинална статия capital.bg

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |