Събития Френски депутати посетиха Стара Загора

Френски депутати посетиха Стара Загора

Вторник, 27 ноември 2018 г., 17:18
Размер на буквите
1IMG 0635Делегация на групата за приятелство Франция- България в Националното събрание на Френската република с председател Антоан Ерт посети Стара Загора. Френските парламентаристи бяха съпроводени от старозагорския депутат Драгомир Стойнев, председател на групата за приятелство България-Франция в 44-то Народно събрание.
В зала 203 на Община Стара Загора гостите бяха посрещнати от Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора по хуманитарни дейности, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора по общинска собственост, стопанска политика, туризъм и спорт и Георги Симеонов, директор на Дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция, Валентина Бонева, общински съветник.
Иванка Сотирова разказа на френските гости за дългогодишното връзки с Франция и френския език. Аз съм от поколението, когато френският език доминираше и всички учехме френски. Отношенията на Стара Загора с Франция са създадени със създаването на Френската гимназия, през далечната 1966 г. и макар че сега е Гимназия с преподаване на чужди езици, тя все още носи името Ромен Ролан, обясни Сотирова. Тя представи Стара Загора като един от най-бързо икономически развиващи се градове. Приоритет в политиката на управата е привличането на все повече инвестиции, за да бъдат върнати тук младите хора. Целта е градът да се развива в икономически план, затова е създадена и Индустриална зона Загоре. Сотирова подчерта, че Стара Загора е част от енергийното сърце на България, защото е близо до комплекса Марица-изток, където работят около 14 000 старозагорци. В последните години тук идват и много чужди фирми, географското разположение на града го прави предпочитан за инвестиции. Стара Загора е основан преди 8000 години, богат на археология, което е предпоставка за привличане на туристи. Градът е и столица на културата с културните си институти и фестивали. В момента градът е като строителна площадка и това се дължи на средствата от Европейския съюз. Амбициозната задача на кмета е просперитета на Стара Загора, обясни Сотирова.
На срещата стана ясно още, че Стара Загора е член на Страсбургския клуб още от създаването му през 2003 г. Георги Симеонов припомни, че връзките с Франция датират от далечната 1997 г., когато френският Червен кръст изпълнява хуманитарна мисия в България и подпомага Общината и социални заведения в Стара Загора. Градът участва през 2005 г. в Коледния базар в Страсбург, тук е създаден Алианс франсез, има Франкофонски фестивал на ученическите театри и т. н.
„Виждам, че Община Стара Загора е дейна и за европейските фондове. Обсъждахме темата за професионалното обучение и енергетиката. Във Франция темата за енергийния преход предизвиква множество дебати“, каза Антоан Ерт. Той сподели още, че посещението им тук е обогатяващо, групите за приятелство трябва да обсъждат идеи за доброто бъдеще на Европа.
Карол Бонар, заместик-председател на Националното събрание сподели, че вече е била зам.-кмет на община в селски район във Франция. Според нея реформите, които се прилагат сега там са необходими, за обмяна на идеи и добри практики между страните в Европа.
Фредерик Рейс, член на Комисията по културни въпроси и образование, депутат четири мандата, разказа, че преди време управлявал община с минерални извори. Той допълни, че е от регион с развита металургия и мисли, че може да има сътрудничество в туризма и индустрията със Стара Загора.
Мартин Уноер, зам.-председател на Комисията по социални въпроси във Френския парламент, обясни, че е млад политик, майка на три деца и психиатър по професия, занимава се със здравеопазване и социални дейности.
Бившият зам.-кмет на Тулуза Жан-Люк Лаглез, член на Комисията по икономически въпроси, сподели, че Тулуза също е древен град, но расте непрекъснато и в него се развиват много добре аеронавтиката и космонавтиката.
Делфин Багари, член на Комисията по социални въпроси, разказа, че в района от който тя е депутат се произвежда чиста енергия от хидроцентрала, както и от ветропарк. Тя е общопрактикуващ лекар и попита как в България общините могат активно да участват в управлението на болниците. Сподели и за „медицинската пустиня“ във Франция, свързана с липсата на лекари.
Най-дългогодишният депутат Жером Ламбер, член на Комисията по външни работи, се оказа и голям приятел на България. Той е депутат от 1986 г. и представлява район с център град Коняк. От дълги години се занимава с въпроси свързани с нашата страна. Бил е докладчик по договора за присъединяване на България към Европейския съюз, идвал е у нас много пъти. „От моя гледна точка България е готова да се присъедини към Шенген, мисля, че е покрила всички критериии“, категоричен бе Жером Ламбер.
Френските гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, и китка здравец в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Възпитаниците на гимназията по атрактивен начин представиха училището си и проектите, по които работят на съвършен френски език. Станчо Станчев разплака френските гости с песента на Шарл Азнавур „La Boheme“. После учениците изпълниха танцов спектакъл по разкази на Елин Пелин. Младите франкофони задаваха и въпроси на гостите свързани с приятелството и неговите измерения, за бъдещето на Европа след Брекзит, за мотивите, които са ги подтикнали да станат политици.
Френската делегация се запозна и с историческото минало на Стара Загора при посещението си в Регионалния исторически музей и Неолитните жилища.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |