Събития Работна среща по проблемите на професионалното образование и дуалното обучение

Работна среща по проблемите на професионалното образование и дуалното обучение

Сряда, 31 октомври 2018 г., 10:48
Размер на буквите
1ПО301018На 30 октомври 2018 г. от 14 ч. в Стара Загора, в Търговска гимназия Княз Симеон Търновски се проведе среща с директорите на професионалните и профилирани гимназии и обединени средни училища от Област Стара Загора и представители на фирми-партньори на училищата. Срещата се ръководеше от инж. Пенка Атанасова, старши експерт по професионално образование и обучение в Регионално управление на образованието и на нея присъства Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора - партньор на събитието.
Основната тема на срещата беше план-приема в средното образование в Старозагорска област за учебната 2019-2020 г. На срещата се дискутира и навлязлото в активна фаза дуално обучение в 4 професионални гимназии в областта. Г-жа Атанасова представи новите и специфични моменти в механизма на план-приема, като акцентира върху засилващата се тенденция в последните години за увеличаване на приема в професионалните спрямо профилираните гимназии. Г-н Стоилов взе отношение по развитието на процеса за внедряване на дуалното обучение в професионалното образование. Той акцентира върху ползите от проекта ДОМИНО и изрази съжаление, че проектния период изтича, а дуалното обучение все още не е станало приоритетна национална политика. Той приветства включването в процеса на дуално обучение на ПГ по дървообработване и строителство Недю Ранчев, с бизнес партньори Средна гора АД и Мебели Ивекс ООД, без проектна подкрепа. Г-н Стоилов обеща, че както и досега ТПП - Стара Загора ще работи активно, използвайки всички свои ресурси за развитието на професионалното образование и дуалното обучение и обяви, че в Палатата се обособява център в подкрепа на тези процеси.
В последвалите дискусии, директори на професионални гимназии, стартирали реалната фаза на дуално обучение споделиха свои впечатления и проблеми. Те се обединиха около неизяснения проблем с болничните листове на работещите ученици в дуалната форма на обучение и предложиха проблемът да бъде поставен за разрешаване пред съответните институции.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |