Събития В Стара Загора поставиха къщички за прилепи и бързолети

В Стара Загора поставиха къщички за прилепи и бързолети

Четвъртък, 25 октомври 2018 г., 13:49
Размер на буквите
1къщички прилепиПървите за град Стара Загора къщички за прилепи и бързолети бяха монтирани от Зелени Балкани на сградите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора и Областна управа.
Къщичките са изработени от членове на Зелени Балкани, със съдействието на социалната мрежа за дарителство Ятото и с подкрепата на гражданите, съмишленици на кампанията Диви съседи.
Целта на кампанията е повече граждани да научат за наличието на защитени видове, обитаващи сградите. Реално хиляди бързолети и прилепи обитават фугите на панелните блокове. При санирането на сградите, не само се унищожават техните убежища, но ако това се извършва през периодите на отглеждане на малките или през зимуването, това е причина за буквалното зазиждане на хиляди живи животни!
Освен, че става дума за изключително полезни животни, които се хранят с насекоми вредители и имат уникална екологична функция, става дума за защитени видове. За всички защитени видове, Законът за биологичното разнообразие забранява тяхното убиване и безпокойство. Въпреки това обаче, при Програмата за саниране не са предвидени мерки, които да опазват защитените видове, обитаващи сгради.
Целите на кампанията на Зелени Балкани са да се предвиди процес на оценка за наличието на защитени видове, преди да започне санирането, което да позволи на експертите да предложат мерки за тяхното опазване, както и да се предвиди като част от програмата поставянето на компенсаторни убежища – къщички за прилепи и бързолети. По този начин няма да се стигне до драстичен спад в популациите на тези ценни животни, както това се е случило в много страни от Европа и което след това налага инвестирането на огромни средства и усилия в тяхното опазване.
Поставянето на първите къщички за прилепи и бързолети в град Стара Загора цели именно демонстриране на нуждата от решаване на този проблем, както и изостряне на общественото внимание по тази важна тема.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |