Събития С празнично шествие отбелязват Деня на будителите в Стара Загора

С празнично шествие отбелязват Деня на будителите в Стара Загора

Сряда, 24 октомври 2018 г., 15:28
Размер на буквите
1Buditeli znakОбщина Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември-Дена на народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10.00 часа и ще се осъществи в два лъча. Единият ще тръгне от Парка Пети октомври, а другият от Храм Свети Теодор Тирон, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.
Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк. Там в 11.00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.
В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески ще се състои официалното връчване на наградата Анастасия Тошева на Община Стара Загора и наградата Будител на Стара Загора на Съюза на учените. Ще бъде представен и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.
Културните институти в Стара Загора също са подготвили множество инициативи за празника.
На 30 и 31 октомври Регионален исторически музей - Стара Загора организира безплатна музейно-образователна програма Памет за будителите. Програмата включва беседа с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.
Беседите ще се провеждат в Зала № 33 на музея. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони 042/919-214, 0884477128 и 0884477060.
Навръх празника 1 ноември музеят обявява Ден на Отворени врати и предоставя възможност на всички желаещи безплатно да посетят музея и да се запознаят с неговата историческа и културна значимост. От 14.00 часа в Зала 33 ще се проведе специализирана беседа на тема Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора с лектор Петьо Мирчев.
От 17.30 часа в Архитектурен комплекс Музей на религиите се открива изложба За правда и човечност и кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.
Регионалната библиотека Захарий Княжески и Къща музей Гео Милев организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор Родина, а Драматичен театър Гео Милев представя монодрамата Щурчето.

 

1Plakat1noemvri 1

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |