Събития В Стара Загора Багатури честват годишнина

В Стара Загора Багатури честват годишнина

Сряда, 17 октомври 2018 г., 07:49
Размер на буквите
1Багатур 3През октомври се навършват 3 години от създаването на единствения у нас Аул Бага-Тур. Комплексът е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление - тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти. Вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други. Центърът за патриотично възпитание е вдъхновен от ценностната система на старите българи и се намира в района на Зоопарк, Стара Загора.
Рожденият ден на Аула ще бъде отбелязан на 28 октомври (неделя) с грандиозна програма, която ще започне в 12.00 ч. Над 80 Багатури, техните семейства и приятели ще се включат в празника, разбира се, облечени с традиционни старовремски одежди.
В единствения по рода си, определян и като феномен, Аул Бага-Тур ще бъдат представени редица демонстрации от малките и големи Багатури - мъже, деца и жени. В различните сектори, над 15 на брой, ще бъдат показани: виртуозна езда, акробатики и работа с оръжия от кон, древната игра Кок Бору /борба от коне/, стрелба с лък от земя и от кон, историческа фехтовка с реално бойно снаряжение, ризници и истински оръжия, работа с оръжието бич. Ще има игри за деца – с обезопасени оръжия, древни настолни игри с кокалчета, на земя, борби.
В специален Кът на занаятите дошлитке на празника ще видят грънчарско колело, тъкачен стан, корените на българската шевица и други. Средновековна кухня ще предложи приготвяне на място на хляб, прабългарски карталак и млини.
Ще има и Музей на открито, където ще бъдат показани оръжия, дрехи, автентична експозиция. А всеки желаещ ще може да се облече и снима като древен войн.
Групите, които се занимават в Аула официално, са няколко : Беркут (историческа фехтовка и стрелба с лък), Острието (каскади с коне и сценични бойни умения), Пагане (древни танци и обичаи), Детска група Хуни.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |