Събития Френско –българско студентско архитектурно ателие започва работа в Стара Загора

Френско –българско студентско архитектурно ателие започва работа в Стара Загора

Петък, 12 октомври 2018 г., 17:21
Размер на буквите
1IMG 9087 1018Съвместно ателие на френски и български студенти започва работа в Стара Загора. Над 30 бъдещи архитекти от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и пет техни български колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, под ръководството на арх. Цвета Кирова ще пребивават в града до 16 октомври. Студентите са тук по покана на Община Стара Загора.
Участниците от двете страни провеждат за трета поредна година съвместни ателиета, в които формират екипи и работят заедно по зададени от градовете теми. Основната тема на ателието в Стара Загора ще бъде възстановяването и трансформацията на стари сгради, на античните пространства в града и неговото културно наследство. Младите хора ще посетят и Фестивала на виното и културното наследство Августиада.
На откриването днес присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, Георги Симеонов, директор на дирекция Европейски програми и международно сътрудничестов, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, партньор по проекта, Дарина Заимова, зам.-ректор на Тракийския университет, арх. Цвета Кирова и ръководителката на френските студенти Мария Диас, представители на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите в България.
Това ще бъдат много ползотворни дни за приятелство и работа. Ние от Община Стара Загора очакваме от Вас най-добрите идеи за обновяване на пространства, които Вие бихте могли да дадете, каза Иванка Сотирова. Красимира Чахова също приветства студентите и им пожела ползотворна работа и добри проекти.

 

1IMG 9081 1018

 

На студентите бяха предложени теми за обновяване на пространства. От Община Стара Загора дадоха задача за Античната улица и Градския пазар, както и идеи за сградата на Първо основно училище, индустриални сгради и малка жилищна сграда с възрожденска архитектура. От Тракийския университет предложиха препроектиране на библиотеката и на отворено пространство, което включва паркинг и залесени площи.
Старозагорските архитекти също са подготвили задачи за бъдещите си колеги. Една от най-интересните е за централен площад с частично покритие на Античната улица. Те обявиха, че подкрепят ателието и са готови за съдействие.

 

1IMG 9077 1018

 

Олег Стоилов покани участниците на започващия днес Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2018, където ще могат да се запознаят с най-интересните културни забележителности с чаша хубаво вино. Освен това той ги помоли да дадат и свои идеи за развитието на Фестивала. Всички получиха и икономическия годишник на Палатата, за да се запознаят с икономическите предимства на Стара Загора.
Мария Диас благодари за топлия прием и създадената атмосфера за работа в Стара Загора. По думите й студентите са дошли много мотивирани да работят.
Френските гости се поинтересуваха как прекарват гражданите свободното си време в Стара Загора, какви отрасли на икономиката се развиват и т. н.
Днес те ще направят първата си разходка из града, ще посетят и Държавна опера Стара Загора.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |