Събития Концерт филмова музика на 13 октомври в Операта

Концерт филмова музика на 13 октомври в Операта

Вторник, 09 октомври 2018 г., 09:36
Размер на буквите
1юрий илиновНа 13 октомври от 19 часа зрителите в салона на Държавна опера-Стара Загора ще съпреживеят най-вълнуващата музика на композитора Нино Рота от хитовите филми Кръстникът, 8 и половина, Война и мир, Леопардът, Ромео и Жулиета и др.
Този красив концерт с филмовата музика на Нино Рота в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е под диригентството на Юрий Илинов и е включен в програмата на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2018 /12-14 октомври/.
Диригентът Юрий Илинов е роден през 1982 г. в гр.Волгоград, Русия. Завършил е Института по изкуство и култура в родния си град със специалност пиано, а след това се дипломира и в диригентският факултет на Санктпетербургската държавна консерватория Николай Римски-Корсаков в класа на Едуард Серов, ученик на великия пианист Евгений Мравински. На 30 години става главен диригент на Държавния музикален театър Царинска опера в гр.Волгоград. Паралелно с това е организатор и диригент на Волгоградския детски симфоничен оркестър. През 2013 г. е член на журито на диригентски концерт, провел се в Държавна опера-Русе и оттогава работи с музикантите от тази опера и по различни проекти в страната ни.
Нино Рота е един от най-великите и обичани творци на 20 век, създател на едни от най-вълнуващите и чувствени киномелодии. Световният музикален гений, признат за кръстникът на филмовата музика е роден с името Джовани Рота Риналди, но всички го наричат Нино Рота. Родното му място е градът на безкрайните алеи - Милано, а в семейството са все музиканти. Рота оставя диря с темите към повече от 150 филма. Сред кинолентите, облъхани от неговата музика, са титанични заглавия като Кръстникът на Франсис Форд Копола, Сладък Живот на Федерико Фелини, Ромео и Жулиета на Франко Дзефирели и още цял куп безсмъртни киноленти. А една от най-запомнящите се и обичани филмови мелодии по света - Говори ми тихо, е негова. През 1975 г. Нино Рота получава мечтаната от всички статуетка Оскар за музиката си към Кръстникът. В колекцията му блестят още цял куп награди - Златен глобус, Грами, БАФТА. Самият Нино Рота обаче неведнъж е казвал, че най-голямата награда за него е обичта на публиката.
Тези първи дни на октомври /2-8 октомври/ в Международния конкурс за диригенти на името на Нино Рота от 76 участници на първи тур, 12 във втори, 6 на трети - само трима диригенти са допуснати на финала. Сред тримата е Светломир Златков от България, който печели и Първото място. Конкурсът се провежда в гр.Матера, Италия. Хубавата новина съобщи във Фейсбук българският диригент Славил Димитров, който е член на международното жури на този престижен конкурс.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |