Събития Стара Загора празнува

Стара Загора празнува

Петък, 05 октомври 2018 г., 08:58
Размер на буквите
1първи камък2018Скъпи старозагорци,
Уважаеми жители на община Стара Загора и гости на града,
На 5 октомври Стара Загора празнува своето възвисяване от пепелищата, борбения дух на жителите си и вярата им в бъдещето. На този ден през 1879 г. градът ни преживява знаменателно събитие – генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Алеко Богориди, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на областния управител Нестор Марков, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани, полага на централния площад основния камък за възстановяване на Стара Загора, на който вече 31 години поставяме цветя!
С пламъка на първостроителите и дръзновението на първопроходците днес продължаваме да работим за неговото добруване, за да бъде още по-красив и уютен за живеене съвременен европейски град.
Пожелавам на всички да сте живи и здрави, да почувствате празника като свой и да забравите различията помежду си в името на Стара Загора!
Да ни е честит и весел празникът!“, се казва в обръщение на кмета Живко Тодоров.

 

 

Тържественото отбелязване на празника започва с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Николай” и Литийно шествие до Парк „Пети октомври“.
В 10:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България и предаване на символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора ще започне в 10:30 часа на Античен форумен комплекс „Августа Траяна“. След това ще има Празничен концерт с участието на хор и солисти на Държавна опера – Стара Загора.
От 11.30 до 22.00 ч. на Античния форум ще се проведе Фестивалът One Love Tour. Беседа и тематична викторина с награди „Град, възкръснал от руините“ започва в 15:00 часа на III експозиционно ниво на РИМ – Стара Загора.
В 17:00 часа от парк „Тракия“ до храм „Св. Николай“ ще премине Литийно шествие с иконата „Света Богородица Чудотворна Скоропослушница“.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |