Събития В Стара Загора събраха над 12 тона ненужни дрехи, обувки и текстил

В Стара Загора събраха над 12 тона ненужни дрехи, обувки и текстил

Четвъртък, 04 октомври 2018 г., 08:45
Размер на буквите
контейнер дрехи 2Над 12 тона ненужни дрехи, обувки и домашен текстил са събрани, сортирани и предадени за оползотворяване до настоящия момент в Стара Загора. В поставените за целта контейнери са събрани 4 тона през месец август и 8 тона през месец септември.
Проектът TexCycle има готовност да предоставя безвъзмездно дрехи на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за социално подпомагане в Община Стара Загора. Той стартира на 9 август 2018 г. в Стара Загора с разполагането на 5 специализирани контейнера на удобни, леснодостъпни и комуникативни места.
Поради големия интерес на гражданите обхвата на системата за разделно събиране с цел оползотворяване на ненужни дрехи, обувки и домашен текстил се разширява. На 2 и 3 октомври бяха разположени още четири контейнера на следните локации:
          1. В близост до парк Зелен клин е поставен втори контейнер;
          2. В кв. Зора на пресечката на ул. Златен клас и ул. Камчия;
          3. Северно от пресечката на ул. Стефан Караджа и ул. Ген. Гурко до източната ограда на Детска градина № 7 Светулка;
          4. В квартал „Три чучура юг“ срещу бл. 54.
Контейнерите са ясно обозначени с надпис Дрехи и обувки. В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са изписани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. С цел повишаване на ефективността на системата е желателно дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба.
Обслужването на контейнерите се осъществява два пъти седмично, а при необходимост и с по-голяма честота от фирма Евротекс ЕООД, с която Община Стара Загора има сключен договор. Евротекс ЕООД се грижат и за по-нататъшното оползотворяване на текстилните продукти, за да се затвори жизнения им цикъл по екологичен начин и те да бъдат използвани отново. Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива, се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |