Събития Европейски експерти инспектират Чинията на Бузлуджа

Европейски експерти инспектират Чинията на Бузлуджа

Вторник, 25 септември 2018 г., 14:38
Размер на буквите
1Чинията на Бузлуджа2018Експерти от неправителствената организация Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и от Института към Европейската инвестиционна банка ще пристигнат днес в България за тридневна мисия свързана с Дома паметника, по-известен като Чинията на връх Бузлуджа. Сградата беше включена сред седемте най-застрашени обекти на културното наследство в Европа за 2018 г. Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите ще се срещне с представители на властта на местно и национално ниво. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани в доклад към края на 2018 / началото на 2019 г.
На 27 септември експертите ще бъдат на връх Бузлуджа. След това те ще дадат заключителна пресконференция в Областна администрация Стара Загора
По време на пресконференцията експертите ще представят целите на програмата 7-те най застрашени и ролята, която играят Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка в частност относно мисията за Бузлуджа. Европейските експерти, които ще проведат мисията са: Марио Аймери - инженер, проф. по инфраструктурно планиране и икономика, Испания; Граам Бел - архитект, проектен мениджър и преподавател, Великобритания, национален координатор на Европейската година на културното наследство 2018 за Великобритания; Лорен Леви-Строс - д-р по социология, Франция, бивш зам. директор на отдел Културно наследство на ЮНЕСКО (15 години), член на Управителния съвет на Европа Ностра.
Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Президентът й световноизвестният тенор Пласидо Доминго определя паметника на Бузлуджа като изключително съкровище на Европа.
Европа Ностра е обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство. В мрежата членуват 250 организации (сдружения и фондации със смесено членство на повече от 5 млн. души), 150 институции (правителствени органи, местни власти, корпорации) и 1500 индивидуални участници. Мотото е: Ние сме гласът на културното наследство в Европа.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |