Събития ТПП - Стара Загора взе участие в Бизнес форум в Букурещ

ТПП - Стара Загора взе участие в Бизнес форум в Букурещ

Четвъртък, 20 септември 2018 г., 13:25
Размер на буквите
1Бизнес форум Букурещ 1Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, заедно 30 -членна бизнес делегация, водена от председателя на Българската търговско-промишлена палата – Цветан Симеонов, взе участие в Бизнес форума по линия на инициативата Три морета, който се проведе в периода 17-18 септември в Букурещ, Румъния.
Бизнес форумът беше част от срещата на върха на държавните глави на страните от инициативата Три морета, в която участие взе президентът на Република България Румен Радев.
В инициативата са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.
Събитието бе официално открито от Президента на Румъния – Клаус Йоханис, който сподели, че се надява бизнес форумът да се превърне в платформа за споделяне на проекти от общ интерес. Той заяви, че свързаността между 12-те страни членки на инициативата ще доведе до кохезия и стабилност на ЕС като цяло. Своето официално приветствие отправиха още президентите на Австрия, Полша, Хърватия и еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу.
Г-н Симеонов участва и с презентация в сесията Инициативата Три морета като катализатор за сближаването на ЕС. В презентацията си той акцентира върху важността на инициативата за засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг, укрепването на трансатлантическото икономическо сътрудничество и възстановяването на икономическите връзки с Африка. Относно създаването на Инвестиционен фонд Цветан Симеонов препоръча освен държавните глави и търговско-промишлените палати на страните членки, в инициативата от България да се включат още представители на научните среди и финансовите институции. Защото не може да се очаква финансиране на наши проекти, ако не участва българска банка.

 

1Бизнес форум Букурещ 2

 

В рамките на събитието бе подписана и Съвместна декларация за създаването на мрежа на търговско-промишлените палати на страните от инициативата Три морета.
Участниците в българската делегация взеха активно участие в последвалите разговори с над 600 фирми от страните членки в Инициативата, САЩ и представители от държавите от Западните Балкани и Източното партньорство. Забелязва се активизирането на участието на институциите на ЕС, което бе демонстрирано с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Ю̀нкер. Добър знак е включването на представител на Германия. Подписано бе и писмо за намерение за създаване на Инвестиционен фонд от банките за развитие на страните членки.
По време на форума се проведе топла неформална среща между участниците на българската делегация и българския президент.

 

1Бизнес форум Букурещ 3

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |