Събития Втора механизирана бригада чества 20 години от създаването си

Втора механизирана бригада чества 20 години от създаването си

Вторник, 04 септември 2018 г., 13:38
Размер на буквите
1IMG 5431С тържествен строй и водосвет днес на Античния форум Августа Траяна завършиха тържествата по повод 20 години от създаването на Втора механизирана бригада.
Водосвет за здраве на военнослужещите и техните командири отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и свещеници.
На тържеството присъстваха бригаден генерал Васил Лазаров, съветник по военната сигурност на президента, бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Щаба на отбраната и много представители на различни войскови формирования, досегашни командири на бригадата от нейното създаване, областният управител Гергана Микова, заместник –кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, офицери от запаса и резерва, граждани.
Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на бригадата, припомни историята на създаването й, както и различните мисии, в които участват военнослужещите. Бригадата се утвърди като едно от водещите формирования в състава на Сухопътните войски. Приемствеността и последователността дават своите положителни резултати за успеха, каза още командирът. Той подчерта и дейността на 17-те формирования за оказване помощ на населението при бедствия и аварии и благодари на местната власт за подкрепата и съвместните действия за доброто на гражданите. Пожела вяра и воля на войните, за да изпълняват успешно девиза на бригадата - Решителност и чест.
От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров благодаря за помощта, която оказват военнослужещите от бригадата, за осигуряване сигурността на гражданите при различни мероприятия. Вие изпълнявате с чест и отговорност Вашия дълг пред Родината, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи по повод празника. Областният управител Гергана Микова връчи почетен плакет на бригаден генерал Костадин Кузмов.
Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, командири на военни структури в страната.
Тържествата завършиха с празничен концерт в залата на Драматичен театър Гео Милев.
Втора механизирана бригада е формирана през 1998 г. на основата на Втора мотострелкова дивизия. Бригадата е пряк наследник на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, участвала в четири войни за независимостта на България. С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р. Брегалница, Калиманци, при Щип, Чеган, Битоля, завоя на р. Черна, при Срем, Драва и Мур.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |