Събития В Казанлък учени обсъждаха бита и вярванията на траките

В Казанлък учени обсъждаха бита и вярванията на траките

Понеделник, 03 септември 2018 г., 09:28
Размер на буквите
1траколози2018Единадесетата конференция Проблеми и изследвания на тракийската култура, която е част от празниците в Долината на тракийските царе бе открита в Казанлък.
Престижният научен форум тази година събра представители на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Института по Балканистика с Център по тракология при БАН, Института по изследване на изкуствата при БАН, Софийския университет Свети Климент Охридски, Нов български университет, Националната галерия, Регионален исторически музей – Русе и Историческите музей на Нова Загора, Хисаря и Казанлък.
По време на двудневните научни дискусии бяха представени общо 19 доклада на 23 автора, разделени в четири заседания. Научните сесии са посветени на селищната система през късножелязната епоха в отделни региони; с археологически обекти, отразяващи погребалните и поменални практики на траките; с конкретни групи археологически находки. Последното заседание е посветено на религиозните вярвания на траките и тяхното проявление в различни аспекти на обществения и политическия живот, както и в погребалните практики, места и символи, свързани с тях.
Научната конференция на траколозите в Казанлък е очаквана среща на представителите на научните среди, с разнообразни по тематика доклади, представящи значими резултати от научни изследвания в областта на археологията, нумизматиката, епиграфиката, културологията, реставрацията, геологията и геофизиката. С тези думи поздрави казанлъчани проф. д.и.н. Валерия Фол, тазгодишен носител на наградата Професор Александър Фол за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране в България. Това за мен е не само чест, а и огромно задължение. Аз се надявам да оправдая доверието на Община Казанлък и да реализираме нашите мечти! Бъдете щастливи!, пожела Валерия Фол на жителите на Казанлък и техните гости, уважили официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе в парк Тюлбе.
С премиерния спектакъл Мистериите на траките на Общински театър Любомир Кабакчиев бяха официално открити 13-те Празници в Долината на тракийските царе тази вечер на сцената до Тракийската гробница в Казанлък. Спектакълът, силно аплодиран от столичната публика в началото на лятото, бе представен за първи път на родна сцена пред официалните лица, казанлъчани и техните гости.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |