Събития В Стара Загора се организира безплатно изследване за хепатит С

В Стара Загора се организира безплатно изследване за хепатит С

Четвъртък, 30 август 2018 г., 15:22
Размер на буквите
1хепатит С 2018 30Около 2 000 души от Стара Загора ще бъдат поканени да се изследват безплатно от 5 септември до 16 ноември 2018 г. за инфектиране с вируса на хепатит С.
От Община Стара Загора, която е партньор по проекта SPHERE-C, заедно с Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването, вече са изпратили първите 1 000 писма до произволно избрани граждани, които могат да се включат доброволно в изследването.
Проектът е стартиран от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и се осъществява от Института Роберт Кох и Националния институт по здравеопазване в Германия.
Проучването ще предостави информация за броя на хората, заразени с вируса на Хепатит С, а откритите носители ще могат да получат достъп до необходимата медицинска помощ. То ще даде информация и за разпространението на хепатит С сред населението в града, която ще бъде използвана за по-нататъшното планиране на общественото здраве. Участниците в проучването ще попълнят кратък въпросник, след което ще дадат кръвна проба, което отнема общо около 30-40 минути. Цялата информация, събрана по време на проучването, ще бъде конфиденциално третирана.
Успехът на проучването е обвързан с висок процент на участие, поради което с мисията да убеди гражданите да подкрепят проучването е натоварен кметът Живко Тодоров, от чието име е отправена поканата към тях. В специално изработена и приложена информационна брошура те ще намерят отговори на въпроси, свързани с проучването.
Като знак на благодарност за отделеното време, участниците ще получат рекламна чаша и химикал от екипа на института „Робърт Кох”, Берлин, Германия.
Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което варира в тежест от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до сериозно, хронично заболяване, което атакува и трайно уврежда черния дроб. Заболяването е в резултат на инфекция с вируса на хепатит С, който се разпространява предимно чрез контакт с кръвта на заразен човек. Хората, тествани положително за хепатит С, могат да бъдат лекувани и излекувани. В повечето европейски страни по-малко от 1% от възрастното население е заразено. Не е малък процента на безсимптомното носителство (човек може да бъде заразен без да има клинични прояви на заболяването). Кръвният тест е единственият метод, който открива заболяването в този случай.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |