Събития Хиляди дойдоха на паметната вечер спектакъл Моление за Стара Загора

Хиляди дойдоха на паметната вечер спектакъл Моление за Стара Загора

Сряда, 01 август 2018 г., 09:45
Размер на буквите
1 IMG 4535Мемориалният комплекс Бранителите на Стара Загора се оказа тесен за хилядите старозагорци дошли да присъстват на паметната вечер - спектакъл Моление за Стара Загора, по повод 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и 140 години от Освобождението на България.
Млади и стари почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни войни дали живота си за свободата на Стара Загора и България.
На два екрана вървяха историческите данни за боевете и участниците в тях, а след това предаваха изпълненията от сцената.
Началото на спектакъла даде актьорът Ивелин Керанов, който взриви публиката със завладяващо изпълнение на стихове посветени на борбата за свобода. Няма власт, която да победи мечтата…Радвайте се за нея-за свободна България. Да живее България, вдъхнови признателните потомци актьорът.
На това паметно място, на тази сакрална могила, където лежат костите на хиляди, днес ние изпитваме уважение към подвига на знайни и незнайни герои дали живота си за свободата, към тези, които са работили за възстановяването на Стара Загора след опожаряването й. Щастливи сме, че живеем в този град, който единствен притежава знаме наградено с орден – Самарското знаме. Стара Загора дава началото на освободителната борба със Старозагорското въстание, а знамето му е в основата на националния флаг на България, каза Иванка Сотирова зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя призова днес тези примери да бъдат давани на младото поколение на Стара Загора, град който се развива и върви напред. Длъжни сме да предаваме нашата история на бъдещите поколения, да се гордеят и да пазят спомена, каза още Сотирова. На тържествата присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от региона, областният управител Гергана Микова и заместниците й, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, много граждани и гости на Стара Загора.

 

1 IMG 4418 1

 

С мощни аплодисменти публиката посрещна митрополит Киприан, който зае диригентския пулт при изпълнението на ораторията „Моление“ от Найден Андреев. На сцената излязоха изпълнители от Оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Солистката Елена Иванова прикова вниманието на публиката с вълшебен глас. Десетки светлинни лъчове съпътстваха изпълненията, събирайки музика, глас и светлина с уникално въздействие.

 

1 IMG 4477

 

Нестинарският танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов на балета на Операта остави без дъх млади и стари дошли на тържествата.
Митрополит Киприан отново се качи на пулта, за да дирижира „Тържествена увертюра 1812“ от П.И. Чайковски.

 

1 IMG 4388

 

При финалните акорди, мощна заря взриви атмосферата на мемориала. Уникални илюминации предизвикаха радостни възгласи у млади и стари, които се чуха в целия град.
С бурни аплодисменти публиката възнагради участниците в паметната вечер-спектакъл.

 

1 IMG 4535

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |