Събития Увеличаване на енергийната помощ за бедни искат от КНСБ

Увеличаване на енергийната помощ за бедни искат от КНСБ

Четвъртък, 26 юли 2018 г., 08:57
Размер на буквите
1 Plamen DimitrovНастояваме за актуализиране на енергийните помощи, заради покачване цената на природния газ и електроенергията, което ще окаже пряко влияние за нарастване издръжката на живота от по-високите сметки за ток и парно, каза в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според прогнозите на експертите на КНСБ ценовият удар ще се понесе от най-бедните лица и семейства-на пенсионери, безработни и икономически неактивни. Вече е изпратено писмо до финансовия министър и министъра на труда и социалната политика с предложение за промени в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление.
Синдикалистите предлагат месечният размер на целевата помощ за отопление да се определя на база левовата равностойност на 530 квтч електроенергия, а не както досега на база 385 квтч.
Сега утвърдените за помощ получават по 74.83 лв. за месец, а с промените цената ще достигне до около 100 лв. Допълнителните разходи няма да са проблем, тъй като тенденцията сочи намаляване броя на хората, на които се отпуска целева помощ за отопление.
Според синдикалистите са необходими и спешни политически решения за бъдещето на работещите в ТЕЦ Марица-изток 2 и в Мини Марица-изток. Около това мнение се обединиха председателите на КНСБ в дружествата Деян Дяков и Наско Митев. Те обещаха, че ще загърбят досегашната конфронтация и ще започнат обща борба, а в скоро време ще излязат и с единна декларация.
По думите им, се създава напрежение около въпроса, какво ще се случи с близо 13 хиляди работещи във въглищните ни централи и в мините, ако след 10-15 години по европейските директиви те бъдат затворени.
Съпътстващите бизнеси, които обслужват нашите предприятия дават работа на още около 100 хиляди души от няколко региона. Никой не говори къде ще работят тези хора, ще има ли нови предприятия и заводи, ще им бъде ли предложена преквалификация.
Енергийната система на страната ни е направена така, че не може да съществува без ТЕЦ Марица-изток 2, който изравнява пиковете и спадовете на мощностите в страната. Централата е модернизирана и без нея половин България остава без ток. Кой ще замести тази мощност? За всичко това се мълчи, обществото не е наясно и се създава напрежение от поне една година, коментира Деян Дяков.
Според синдикалните лидери е необходимо да се разпише ясно какви са ангажиментите на държавата към служители и работниците по отношение осигуряването на нови работни места. Благодарим за обещанията, но искаме повече, категорични са от КНСБ.
Мерките, които държавата и управляващите предприемат в енергийния сектор, трябва да са разписани в новата национална стратегия, която обаче още не е готова, припомни и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |