Събития Мерки срещу чумата по животните въвеждат в Старозагорско

Мерки срещу чумата по животните въвеждат в Старозагорско

Петък, 20 юли 2018 г., 15:07
Размер на буквите
1епизоотична комисияНа заседание на Областната епизоотична комисия днес бяха обсъдени мерки за предпазване на областта от възникване на заболяването Африканска чума по свинете. На срещата, председателствана от областния управител Гергана Микова, присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на Регионалната дирекция по горите, на РИОСВ, на ОД МВР и РД ПБЗН, на сдружение Зелени Балкани и на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз.
По първа точка от дневния ред участниците обсъдиха и приеха мерки за предпазване на областта от възникване на заболяването Африканска чума по свинете. Стана ясно, че това заболяване засега е непознато за България, а съвсем доскоро не е съществувало и в Европа. Смята се, че на Стария континент то е пренесено от Грузия чрез заразени хранителни продукти. В момента регистрирани огнища има в Румъния, Молдова, Украйна, Полша и Чехия.
Най-опасна за нас е ситуацията в Румъния, която е съседна на България държава, а речната граница по р. Дунав не се счита за достатъчно надеждна за ограничаване на болестта. Около 400 огнища на Африканска чума по домашните прасета и 10-12 огнища по дивите свине има регистрирани в област Тулча, която е на около 100 км от границата на България. Болестта се развива изключително бързо.
Предвид реалната опасност от навлизане на болестта в България, участниците се обединиха около мнението, че мерките за нейното ограничаване трябва да бъдат незабавни и безкомпромисни и че всички институции трябва да работят заедно за овладяване на ситуацията.
На първо място – в най-кратки срокове със заповед на областния управител във всички 11 общини от областта ще бъдат организирани срещи на компетентните институции с кметове и кметски наместници. Целта е да се установи с максимална точност броят на селскостопанските животни в съответните населени места. Към момента в много села съществуват нерегламентирани ферми, в които животните се отглеждат при изключително лоши условия и не подлежат на никакъв контрол.
Ще продължи наблюдението на полицейските органи на двата прохода – Шипка и Прохода на републиката.
Ще се засили комуникацията с органите на прокуратурата, защото има случаи, в които селски стопани отказват да осигурят достъп до обектите, в които отглеждат животни.
Областната епизоотична комисия прие и други превантивни мерки за предпазване от Африканска чума по свинете и от Чума по дребните преживни животни. Сред тях са: осигуряване на постоянен ветеринарномедицински контрол по места, забрана за закупуване и продаване на живи животни от нерегламентирани места, обучение на ловните дружинки по отношение разпознаване на болестта Африканска чума по свинете и др.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |