Събития Старозагорци почетоха Левски

Старозагорци почетоха Левски

Сряда, 18 юли 2018 г., 16:35
Размер на буквите
1ритуал Левски2018С общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност Стара Загора тържествено отбеляза днес 181 години от рождението на Васил Левски. Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Апостола, който в младежките си години е ученик в Старозагорското класно училище, каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя припомни още, че Докато учи в него, Левски започва да пее и в църковния хор и се проявява като надарен певец и отличен ученик. Стара Загора пази спомена за личността на Дякона и пламенното му слово, което вдъхновява и събужда радетелите за свободата на България.
Длъжни сме, заставайки днес, на това свято за всички старозагорци място, да направим равносметка. Дали даваме всичко от себе си за България? Дали историята, която пишем днес е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли достойни наследници в лицето на бъдещите поколения? Длъжни сме и пред тях, за да няма забрава за великия герой на България, който увисна на бесилото заради идеала си за чиста и свята република ! Нека им предадем ценностите, които той създаде. Нека знаят, че само обединени сме силни и можем да постигаме целите си, призова в словото си Чахова.
Ритуалът започна със Заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм Свети Димитър.
В него взеха участие зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам-.областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и др.
Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър Гео Милев. Шестокласничката от Четвърто основно училище Кирил Христов Деница Иванова рецитира стихове на Недялко Йорданов, посветени на Левски.
В знак на признателност бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния управител. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора механизирана бригада.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |