Събития Откриха над 2000 антични предмети в апартамент в Стара Загора

Откриха над 2000 антични предмети в апартамент в Стара Загора

Четвъртък, 12 юли 2018 г., 16:18
Размер на буквите
1пресконференция монетиПри полицейска операция в Стара Загора вчера са намерени и иззети антични монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност, съобщи днес старши комисар Георги Хаджиев, директор на ОДМВР Стара Загора на съвместна пресконференция с Окръжна прокуратура Стара Загора и Регионален исторически музей. Антиките са били намерени при обиск на апартамент в центъра на Стара Загора. Задържан е мъж, който досега не е попадал в полезрението на полицията.
Намерени са 1680 броя антични монети - колекции и отделни монети от исторически епохи - Тракия, Рим и Византия, 431 броя старинни антични предмети от различни исторически епохи, 49 различни по вид и форма антични предмети от жълт метал, наподобяващ злато, като една част от тях представляват колекция от историческа епоха - Тракия, а останалите предмети, които не представляват колекция, са от епохи - Тракия и Рим и античен керамичен съд с форма на гърне.
При извършеното претърсване и изземване са открити още пистолет с пълнител, без изписани на него фабрични номера и марка, револвер, без изписани на него фабрични номера и марка, старинна пушка с неразчетена марка и фабричен номер, 46 патрона от различен калибър. Открити са и 53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро.
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс – за държане на археологически обекти и чл. 339, ал.1 от НК – за държане на оръжие.
„В качеството на обвиняем е привлечен 66-годишен мъж за това, че държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – престъпление по чл. 278, ал.6 от НК и за това, че държал огнестрелни оръжия, без да има за това надлежна разрешение – престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.
Мъжът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Има достатъчно доказателствен материал, по мое мнение находката е ценна“, сподели окръжният прокурор Дичо Атанасов.
За престъплението по чл. 278, ал. 6 от НК се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба от три до петнадесет хиляди лева. За престъплението по чл. 339, ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години, уточни Атанасов.
Според разследващите задържаният е бил с много добри познания по история и културно-историческото наследство.
Специалистите от Регионалния исторически музей пък прогнозираха, че близо 80% от монетите са римски от II - IV век, има и тракийски от IV-ти век преди н. е., както и османски монети.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |