Събития Обсъдиха Закона за маслодайната роза в Казанлък

Обсъдиха Закона за маслодайната роза в Казанлък

Сряда, 11 юли 2018 г., 09:45
Размер на буквите
Закон за розатаОбсъждане на Проекта на Закон за маслодайната роза се състоя в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.
Законопроектът бе представен от заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров: Трябва да има контролен механизъм, без той да спъва чисто пазарните отношения, но да защити производителите, заяви той пред участниците в срещата - експерти от земеделското министрество, розопроизводители, розопреработватели и учени от Института.
Според кмета Галина Стоянова има единно мнение на всички страни по темата, че трябва да има регламент и защита за българската маслодайна роза. През 7-те години на моите мандати сме се събирали в различни формати, имало е и за, и против подобен закон, но във всички дебати, инициирани от Община Казанлък, участниците са били обединени, че трябва да има регламент и защита за маслодайната роза, каза Галина Стоянова. Тя призова депутатите да го разгледат по същество и да го подкрепят. Галина Стоянова отбеляза специалното отношение в проектозакона на единствения по рода си на Балканите Институт по розата и неговия голям потенциал и благодари на директора доц. д-р Ганка Баева за подготвянето и израстването на научните кадри.
Главните цели на представения проектодокумент са контрол, за да се гарантират качествени суровина и продукти, сертифициране на посадъчния материал за производството на качествен розов цвят, максимална прозрачност и проследяване по цялата верига, от производството на маслодайната роза до пазара на розови продукти, със защитено географско указание Българско розово масло.
На ролята на Института по розата в цялостния процес, освен като научно звено с голямо доверие, е посветена цяла глава в подготвяния документ, като частично са вменени задължения по контрола в бранша, което породи в мнозинството от участниците в обсъждането мнението, че Институтът не би могъл да изпълнява новите си ангажименти в сегашния си вид и със сегашния си ресурс и въпросът подлежи на допълнителни уточнения в бъдещи дискусии по темата.
Общото мнение на бранша по предлагания законопроект е, че той е пълноценен, професионално изработен и ще успее да види бял свят.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |