Събития Стара Загора се включва в Европейската нощ на музеите в Стара Загора

Стара Загора се включва в Европейската нощ на музеите в Стара Загора

Петък, 18 май 2018 г., 09:36
Размер на буквите
нощ на музеите 2018За четиринадесети път в Стара Загора музеи и културни институти отварят врати утре по повод Европейската нощ на музеите.
Организаторите от Община Стара Загора са предвидили редица интересни събития, за да могат старозагорци от всички поколения не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.
Гостуване на световноизвестната пианистка проф. Жени Захариева е гвоздеят на програмата в Художествената галерия. От 20.30 часа в голямата зала тя ще изнесе клавирен концерт Откровенията на природата, посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси.
Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е в 19.00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорен ансамбъл Загоре. По-късно ще бъде открита изложба И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни.... От 20.000 часа в лапидариума ще има концерт на Фолклорен ансамбъл Загоре и Огнено шоу Огънче – Дуо BarbaroniTe.
Отново старозагорци ще могат да посетят Кът за снимки Средновековните воини, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия. На IV-то експозиционно ниво са експонирани изложбите Ars gratia artis – изкуство за изкуствотo и Преоткрито изящество - веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на Регионалния музей.
В 20.00 часа ще бъдат връчени свидетелствата на дарителите на музея за 2017 г., а след това следва поздрав от Балетна школа към Читалище Родина 1860 с ръководител Снежана Дескова. От 20.30 до 22.00 ч ще работи Интерактивен кът Реставрирай сам.
Музейният специалист Мариана Минкова ще представи в Зала №33 от 22.00 часа Парад на монетите през вековете. Половин час по-късно започва Мултимедийна презентация на тема 140 години българско опълчение и създаване на българската армия, представена от Райна Антонова, уредник Нова история в РИМ – Стара Загора.
В Архитектурен комплекс Музей на религиите от 20.30 часа ще има концерт на Детско-юношески народен хор Жарава към Читалище Родина 1860, а след това концерт на Смесен хор Родина и Малко (а) нощна музика с Библиофония. Там е разположена и експозицията Знай своя род и език.
Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век ще бъде отворена за посещения от 19.00 до 24.00 часа.
В афиша на Европейската нощ на музеите са включени още изложби, концерти, представяния на книги, срещи разговори и др. Те ще се проведат в залите на Художествената галерия, Регионалния исторически музей, Архитектурния комплекс Музей на религиите , Къща музей Гео Милев.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |