Събития С множество инициативи ще отбележат 9 май в Стара Загора

С множество инициативи ще отбележат 9 май в Стара Загора

Сряда, 09 май 2018 г., 08:16
Размер на буквите
eu dayПо повод 9 май - Ден на Обединена Европа в Стара Загора ще се проведат редица инициативи. Ще бъдат отбелязани и 73 години от края на Втората световна война.
Празникът Младите таланти с поздрав към Европа с участието на Информационен център Европа Директно – Стара Загора, Областен информационен център (ОИЦ), творчески формации при Центъра за подкрепа за личностно развитие, Народно читалище Родина 1860, училища и детски градини ще започне в 10.00 часа в парк Пети октомври.
От 12.00 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески ще се проведе среща свързана с паневропейската инициатива Отново в училище. Емил Стоименов и Ирена Янкова от Младежкия екип Европа ще се върнат на училище и ще представят пред ученици от старозагорските училища актуалните европейски теми и ще отговарят на въпроси. Двамата лектори са от Стара Загора, завършили ГПЧЕ Ромен Ролан и в момента са членове на Младежки екип Европа.
Изложба и викторина Европейски столици ще се проведе от 13.30 часа в сградата на Културно-информационен център Етносвят България на ул. Капитан Петко Войвода №54.
Флашмоб събира малки и големи на хоро по повод Деня на Европа. С него ще бъде изразен сърдечният пулс на Европа, който бие в български ритъм. Младежите от ГЕРБ канят родолюбиви старозагорци на паркинга на парк Артилерийски в 18.30 часа, а хорото ще се извие в 19.00 часа.
За четвърти път Стара Загора се потапя в Нощта на литературата. На 9 май от 18 до 22 часа общественици, актьори, писатели, журналисти, психолози и други публични личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс в различни градски пространства, наречени читателски гнезда в целия град. След прочита му посетителите на събитието получават печат в специална брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 7 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21.45 ч. в Регионална библиотека Захарий Княжески. Печелившите ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2018 г.
Стара Загора ще отбележи и 73 години от края на Втората световна война. Руският клуб в града организира на 8 май от 18.30 часа в Регионална библиотека Захарий Княжески ( фоайе и зала на първи етаж), Фотоизложба и прожекция на филм за отбраната на Севастопол, по повод 9 май – Ден на победата. Фотоизложбата е посветена на събитията, случили се през 1941 – 1942 г. В 22 табла, разделени на две части са показани документални кадри от събитията и лица на хората, защитавали Севастопол и разрушените и възстановени след войната сгради, паметници, скулптури. Изложбата е дело на Държавния музей за героичната отбрана и освобождението на Севастопол. Игралният филм Битката за Севастопол, (2015), разказва историята на легендарната жена-снайперист Людмила Павличенко.
Ритуал по поднасяне на венци и цветя, посветен на Деня на победата и 73 години от края на Втората световна война ще се проведе на 9 май от 11.00 часа пред Паметната плоча на СВВБ пред Военен клуб, ул. Августа Траяна №23.
Празничен концерт Песните на пролетта, песните на Победата с участието на вокална група за руски песни Пятница 13, при НЧ Зора 1945, град Ямбол ще започне в 13.00 часа на 9 май в сградата на Етносвят България.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |