Събития Риголето отново на сцената на Старозагорска опера

Риголето отново на сцената на Старозагорска опера

Сряда, 02 май 2018 г., 13:08
Размер на буквите
DSC7227Нестандартният прочит на операта на Джузепе Верди Риголето ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора на 10 май от 19 часа на сцената на Държвна опера-Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. От премиерата си през 1851 г. тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на Риголето продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго Кралят се забавлява. В главните роли ще видите превъзходните солисти Емилия Иванова, Александър Крунев, Милко Михайлов, Петя Петрова, диригент е Никола Колафеличе /Италия/, участват хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
Виктор Юго и Джузепе Верди са двама велики автори, чиито творчески пътища се пресичат в операта Риголето. Верди създава музиката през 1850 година по драмата на Юго Кралят се забавлява. Заради ироничния си политически оттенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината години наред идеята за създаване на оперна творба да бъде атакувана от цензурата, преди още да бъде завършена от Верди. Но прочутият композитор не се отказва . Той елиминира от постановката всички исторически лица, премества действието от Париж в Мантуа, Италия. Наместо крал, в Риголето главен герой става придворният шут, който е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.
Премиерата през 1851 г.в театър Ла Фениче, Венеция има страхотен успех. Верди е аплодиран след всеки музикален номер. Сам композиторът е доволен от музиката си и в едно писмо оттогава споделя: Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво. Няколко месеца след премиерата във Венеция Риголето се представя в много италиански и чужди оперни центрове – Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж е поставена значително по-късно поради несъгласието на Юго с направените промени.В крайна сметка, виждайки операта на френска сцена, големият френски писател е удивен от въздействието й . Триумфът на Риголето продължава и до днес.
Първата премиера на операта Риголето на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934.Режисьор е бил Николай Беков, художници – Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор – Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |