Събития За първи път ОПЕРА в Одрин. Фурор на Старозагорската опера със спектакъла на операта Мадам Бътерфлай

За първи път ОПЕРА в Одрин. Фурор на Старозагорската опера със спектакъла на операта Мадам Бътерфлай

Петък, 27 април 2018 г., 13:08
Размер на буквите
120На 25 април Държавна опера-Стара Загора представи спектакъла на операта Мадам Бътерфлай от Джакомо Пучини в голямата зала на Тракийски университет в гр.Одрин, Турция. Спектакъла дирижира Ивайло Кринчев, - главен диригент на Старозагорската опера, сценичната адаптация е на режисьора Славчо Николов. В ролята на Чо Чо Сан гостува японското сопрано Шоко Фукуда , в ролята на Пинкертон се представи Ивайло Михайлов, Шарплес бе Александър Крунев, Сузуки – Петя Петрова, Горо – Ивайло Йовчев.

Участваха още солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев. Билетите за спектакъла са били изкупени за два дни. Публиката е очаквала с нетърпение голямото оперно събитие, което е първо по рода си изобщо в културната история на града и областта. Възторжени аплаузи и топъл и искрен прием с желанието това новоположено сътрудничество да продължи. Следващата покана е за гостуване с балетен спектакъл и това е Лебедово езеро.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров бе сред гостите на оперния спектакъл Мадам Бътерфлай на старозагорската опера, който бе представен в голямата зала на Тракийския университет в гр. Одрин, Турция. На представлението присъстваха редица гости на правителствено ниво от България и Турция, сред които съветникът на министъра на културата доц. д-р Венцислав Велев, областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир, старозагорският митрополит Киприан, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областните управители нa Разград, Търговище, Хасково, Ямбол, Пловдив и Бургас.

 За мен е огромна чест да приветствам и поздравя талантливите изпълнители от Старозагорската опера. Тези културни празници имат важна цел – по-доброто ни опознаване, тъй като културата винаги е била мост за взаимно разбирателство и приятелство. Културното сътрудничество между България и Турция е активно и разнообразно и срещите между културните дейци от двете държави са важен фактор за задълбочаването и разширяването на двустранния културен диалог и разбирателството между нашите народи. Хората на изкуството имат особена мисия - да утвърждават общите човешки ценности, каза в словото си преди началото на спектакъла зам.-министър Димитров.

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |