Събития Посланик Балтажи ще съдейства за активиране на партньорството между български и украински градове

Посланик Балтажи ще съдейства за активиране на партньорството между български и украински градове

Сряда, 25 април 2018 г., 14:52
Размер на буквите
1посланик УкрайнаВ България липсва обективна информация за Украйна. Необходимо е активизиране на регионалните връзки между нашите две страни, заяви днес в Стара Загора посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. По време на срещата си със зам.-кмета Йордан Николов той предложи активизиране на побратимяването с град Бяла църква, красиво градче на стотина километра от столицата Киев. Около 30 български града са побратимени с украински градове, но е необходимо активиране на отношенията между тях, каза още посланикът. Посолството ни ще съдейства за срещи с кметове и областни управители за осъществяване на срещи и размяна на делегации, обеща той.
Три пъти съм бил в Украйна като спортист. Очарован съм от отношението на украинците към нас. Заедно със зам.-кмета Иванка Сотирова ще разгледаме вариантите за осъществяване на културни връзки с вашата страна. Украйна е голям пазар за българските производители, очерта възможните контакти между двете страни зам.-кметът Николов. Освен от Бяла църква, сме имали предложения за контакти и от Донецк, но заради военния конфликт нещата не се случиха, уточни директорът на дирекция Евроинтеграция Георги Симеонов.
Учим се от българския опит в ЕС, важно е за нас връзките между двете държави да продължат, изтъкна посланик Балтажи. По думите му, Украйна преживява сложно и отговорно време, а правителството ѝ е изправено пред две важни задачи – провеждане на реформи в европейски контекст във всички сфери на обществения живот и противодействие на опитите за дестабилизация на страната. Там върви ускорена децентрализация и създаване на нова организация на местната власт, увеличават се приходите към общините. В страната продължава приватизацията на големи стратегически обекти. Стратегически задачи пред правителството ни са борбата с корупцията и присъединяването към НАТО, каза още пред журналисти дипломатът.
Той изтъкна, че с падането на визовия режим, се увеличават туристите, които посещават България. Над 204 000 българи живеят в Украйна, а в България учат около 500 украинци, каза още дипломатът. Микола Балтажи съобщи, че утре министърът на образованието на Украйна Лилия Гриневич и българският ѝ колега Красимир Вълчев ще подпишат декларация за разширяване на преподаването български език в Украйна.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |