Събития Двама старозагорци номинирани за Успелите деца на България

Двама старозагорци номинирани за Успелите деца на България

Петък, 09 февруари 2018 г., 16:03
Размер на буквите
успелите деца бгСтарозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и бадминтонистката Мария Делчева са номинирани за юбилейните X-ти годишни награди Успелите деца на България на фондация Димитър Бербатов, която отличава най-добрите ученици от I до XII клас през 2017 г. в сферата на изкуствата, науките и спорта.
Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия Гео Милев Теодор Танков, който в момента е осмокласник в Американския колеж в София, е номиниран за постижения в сферата на науката от координатора на българското участие в международни математически олимпиади Любомир Любенов.
Той е носител на Златна купа и титла Шампион - най-високото отличие от Откритата Азиатска международна математическа олимпиада 2017, в която участваха над 12 000 ученици от 18 държави. Теодор е вторият българин, печелил тази титла до момента. Той успява да реши 29 от 30 задачи, което е най-добрият постиган резултат. Това постижение го извежда на върха в международната класация, изпреварвайки състезателите от традиционно силни държави като Китай, Хонг Конг, Малайзия. Шампионската титла на Теодор е най-високото постижение на български ученик на международни състезания по математика през 2017 г.
Най-успешният състезател на България в това състезание, сред общо 19 български ученици, стигнали до финала на престижния форум след квалификационните състезания SASMO и Математика без граници, е носител и на отличието Международна звезда, което получава най-добрият състезател на дадена страна участник.
През 2017 г. Теодор печели и Втора награда (Silver Award, поделена) от Международната Сингапурска и Азиатска ученическа математическа олимпиада (SASMO), Трета награда (Bronze Award, поделена) от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателството (SIMOC), Трето място (единствено) от ХХХII Общонационален конкурс на сп. "Математика". Неговите участия в международни олимпиади по математика, както и на други старозагорски медалисти, станаха възможни благодарение на подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

 

1Теодор

 

Номинирана за Клуб 2017 е и Мария Делчева, възпитаничка на именитата старозагорска школа в този спорт и Най-перспективен състезател на Стара Загора за 2017-та, годината, в която той бе носител на приза Европейски град на спорта.

 

1Мария

 

Седемнайсетгодишната състезателка по бадминтон Мария Делчева е ученичка от София, но преди 4 години избира за свой треньор известния старозагорски бадминтонист Слънчезар Цанков, който оценява нейния потенциал. Мария успя да завърши най-успешната в спортната си кариера 2017 г. като № 1 в Европейската ранглиста и № 5 в Световната ранглиста за девойки до 19 г. Тя успя да спечели 12 първи, 4 втори и 3 трети места, има и много други призови класирания от редица международни състезания. С убедителните си представяния тя има много големи шансове да вземе квота за младежките олимпийски игри в Аржентина. Квотите са 26 - от световната ранглиста за девойки, където сега Мария е 5-а, а края на квалификационния цикъл е април 2018 г. Целта на състезателката е призово класиране на самата Олимпиада.
Включена е и в националния отбор за жени за предстоящото Европейско отборно първенство.

 

Всеки, който желае може да подкрепи:

Мария Делчева-http://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/1188

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |