Събития Държавата ще улесни сключването на договори между фирми и ученици в дуално обучение

Държавата ще улесни сключването на договори между фирми и ученици в дуално обучение

Петък, 09 февруари 2018 г., 11:56
Размер на буквите
1zx860y484 3125822След три години обучение чрез работа у нас законодателна и изпълнителна власт са на път да се обединят около законови промени за разрешаване на проблемите с договорите между учениците и работодателите. Крайният срок за иницииране на поправките, за които се разбраха три комисии в парламента днес, е 31 март. Очакванията са да се измени законът за професионалното образование, тъй като промени в Трудовия кодекс биха довели до още трудности.Обучение чрез работа, или т.нар. дуално обучение, се провежда у нас от 2015 г. по проекта Домино, но досега няма законово решение как се сключват договорите между работодателите и учениците, които от своя страна получават възнаграждение за отработените дни.
От изнесената информация на съвместното заседание на комисиите днес се разбра, че към момента договори са сключвани сред разрешение на Главна инспекция по труда, но работодателите поставят като проблеми дали трябва да се ползва отпуск през ваканциите, кои от осигурителните ставки трябва да се покриват и дали е необходимо здравно осигуряване, при положение че училището поема такова.
По информация на социалното министерство през м.г. са дадени 6947 разрешения за работа на ученици, които са част от дуалното обучение. Има 128 отказа, основната причина за които е, че работната среда не отговаря на условията за труд.
Сред предложенията, които вероятно ще попаднат в законодателната инициатива, са условие учебните програми да се актуализират на всеки пет години и създаване на регистър на фирмите, които работят с ученици по дуални програми. Към момента те са около 200.

 

Източник в.Дневник

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |