Събития Ивайло Михайлов за първи път в ролята на Дон Хозе в родния си град Стара Загора

Ивайло Михайлов за първи път в ролята на Дон Хозе в родния си град Стара Загора

Четвъртък, 08 февруари 2018 г., 11:07
Размер на буквите
Ivaylo Mihaylov Porto CarmenТенорът Ивайло Михайлов е роден в Стара Загора, на метри от сградата на Старозагорската опера. С родния си град свързва своите най-светли детски спомени и винаги с трепет очаква своята изява на сцената на първия извънстоличен оперен театър – Старозагорската опера.
На 10 февруари, от 16.00 часа утвърденият оперен певец за първи път ще се представи пред родната публика в една от най-любимите си роли – на Дон Хозе в спектакъла на операта Кармен на Жорж Бизе. Предстои му вълнуващо преживяване, което безусловно се определя от звездния солистичен състав, с който ще си партнира. За първи път ще пее със световноизвестната сръбска оперна певица Саня Анастасия и сопраното Русалина Мочукова, а в ролята на Ескамилио ще бъде Иван Кабамитов. Спектакъла ще дирижира Амир Шиф от Израел. Участват още солисти, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет Маргаритки, представители на Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хореографията на мащабните балетни платна е Силвия Томова. Диригент на хора e Младен Станев.
Ивайло Михайлов се среща с операта Кармен още на 12 годишна възраст. Като част от Хора на пловдивските момчета участва в спектакъла на сцената на бившия Профсъюзен дом в Пловдив. Помня, че не бях заминал за турне с хора на покойната Стефка Благоева, защото бях със счупена ръка и ми се обадиха по спешност да подкрепя оределите редици на малките войничета. После, вече като студент, десет години по-късно, изпях във Варна второстепенните роли на Данкайро и Ремендадо, а след казармата – участвах в мъжкия хор на турне в Испания с Плевенската опера. Така по естествен път, след като вече нямаше какво друго да изпея в Кармен, през 2013-та дебютирах в централната партия, а именно – Дон Хозе на сцената на Варненската опера. И добре, че така стана, защото само година по-късно, на 24-ти май, изпях премиерата в Колизеума в Порто, една модерна сграда със зала за 4000 души публика. Следват турнета в Белгия, Холандия, Палма де Майорка. Тази роля ми е много скъпа – беше първата роля, която научих в консерваторията и знам наизуст всички останали роли. Разбира се – помогна ми и това, че съм завършил пловдивската Френска гимназия. Последната продукция на Кармен, в която участвах беше на сцената на операта в Сполето, Италия, където съм постоянен гост-солист от 3 години. Там работих с диригента Лоран Кампелон и режисьора Стефано Монти. Щастлив съм, че най-после мога да изпея ролята на Дон Хозе и пред старозагорската публика!
ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ е тенор с международна кариера. Завършва класическо пеене в Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров в София в класа на Валери Попова (1997). През 2002 г. специализира в Академията Борис Христов-Рим под ръководството на Джузепе Тадеи и в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. Усъвършенства вокалното си майсторство при Калуди Калудов. Придобива магистърска степен по вокална педагогика от Нов български университет (2002), Арт мениджмънт от АМТИИ – Пловдив (2010) и Музикално-сценична режисура от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Павел Герджиков (2013).
Гостува в Букурещката национална опера и балет в ролята на Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно (2013), Дон Хозе в Кармен от Бизе в Порто (2014), Вакула в приказната опера Черевички на Чайковски в операта в Каляри (2015). Постоянен участник е на фестивала на Античния театър в гр. Пловдив. Ангажиран е в ролите на Рудолфо в Бохеми от Пучини и Рикардо от Бал с маски от Верди в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия, под диригентството на Карло Палески и Марко Анджус. Работи с именити диригенти като Донато Ренцети, Лоран Кампелон, Михаил Ангелов, както и с режисьорите Джулио Чабатти, Джорджо Бонджовани, Мария-Елена Мехия и мн. др. Пял е в едни от най-големите театри в Япония, Палма де Майорка, Белгия, Холандия, както и в оперите в Букурещ, Порто, Каляри, Сполето, Перуджа и т. н. От 2015 г. е постоянен гост - солист и на операта в гр. Сполето - Италия, а от 2016-та сътрудничи и с оркестъра на Падуа и Венето.
Има записи за RAI Classica в главната роля на Вакула / Черевички на Чайковски от 2015, Операта в гр. Каляри, Италия /, VTV - Saigon 2014, където е жури и ментор в шоуто Pop Star to Opera Star и X Factor, както и за БНТ и БНР.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |