Събития Известната хореографка Мила Искренова – потомка на основателите на Старозагорската опера

Известната хореографка Мила Искренова – потомка на основателите на Старозагорската опера

Понеделник, 05 февруари 2018 г., 13:06
Размер на буквите
7 Sidharta ArabesqueВ програмата на 50-ия юбилеен сезон на Балет Арабеск, която е замислена като своеобразен обзор на тенденциите, посоките и хореографите, които са определящи за развитието на трупата през годините, важно място заема направлението танцов-театър. Като негов ярък представител, анализатор и творец е хореографът Мила Искренова. Затова месец февруари, в годината на юбилея на Балет Арабеск, е посветен на творчеството на хореографа на Балет Арабеск – Мила Искренова.

Мила Искренова е естет с тънко чувство и моралист с остра присъда. Нейната фина човешка същност и хореографско въображение успяват да единят несъвместими наглед неща.…Мила прозира идеи. Мила скулптира съдържания.

 

Мила вае. - тези думи на Йосиф Герджиков характеризират Мила Искренова и като автор на нейния последен спектакъл Сидхарта, който Балет Арабеск ще представи на сцената на Държавна опера Стара Загора на 6 февруари, от 19.00 часа.

Още по-специално прави събитието връзката на Мила Искренова със Старозагорската опера.

Нейният дядо Борис Фетфаджиев и нейната баба, Христина Фетфаджиева, родителите на майка ѝ, са от основателите на Операта в Стара Загора - първата извънстолична опера в България.
И двамата са били учители, но любовта им към музиката ги е отвела в попрището на оперното изкуство. Дядото на Мила Искренова е свирел на виолончело и е бил диригент в операта, както и на църковни хорове. Баба ѝ е била певица. Разказвала е на своята внучка как от пердетата си е направила първите оперни костюми и си боядисала обувките със златен варак, за да излезе на сцената. И двамата са били изключителни ентусиасти, организирали са домашни концерти със своите приятели. На тях талантливата хореографка дължи основно любовта си към музиката и операта.
Мила Искренова
Тя е една от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц. Работата й показва отлично владеене на изразните средства,но оригиналността на творбите й идва от нейното индивидуално виждане за съвременното изкуство, философията, мистицизма и човешката природа.
Получава образование в Държавното хореографско училище-София Завършва Институт за музика и хореография
Специализира съвременен танц, хореография, анализ и естетика на танца и танцова импровизация в Лятната балетна академия,Къолн, в класовете на Мери Хингсън и Уолтър Райнес, Палука шуле, Дрезден, и в известния Лабан център, Лондон ,
Преподава класически и съвременен танц в Академия Филармоника в Месина, Италия, където е номинирана като Почетен член на Управителното oбщество на Академия Филармоника. Преподавател е по специалността модерен танцов театър в Първо частно театрално училище Любен Гройс, НУТИ, в ДМА Панчо Владигеров, ВИТИЗ Кръстьо Сарафов, балетмайстор е в БНТ.
Произведенията й са представяни на много сцени в Европа и Америка.
Участва със свои лекции на редица международни форуми и фестивали                      
Нейна е хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли. Работила е с водещите български танцови трупи: балет Арабеск, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Сред основателите е на танцово студио Ек.
През 1997 г. печели Кристална лира за изключителни постижения като хореограф, носител е на първа награда в раздел Артпрограми на международния телевизионен фестивал Златната антена, както и на още много артистични и държавни отличия.
Автор е на книгите: Радостта на тялото, Вкусът на Твоето тяло и Анна и алената глутница, а така също и на пиесата Меломимик.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |