Събития Старозагорските общински съветници дариха имот и приеха бюджета на Общината

Старозагорските общински съветници дариха имот и приеха бюджета на Общината

Сряда, 31 януари 2018 г., 13:51
Размер на буквите
дарения АязмоНа първата за 2018 година сесия на Общинския съвет в Стара Загора днес старейшините подкрепиха две ключови предложения на кмета на общината Живко Тодоров – за съдбата бившия ресторант в парк Аязмото и параметрите на Бюджет 2018.
С 45 гласа За и два Въздържал се те приеха с няколко допълнителни условия искането на Старозагорската митрополия да получи в дарение сградата на бившия ресторант в парк Митрополит Методий Кусев (Аязмото), за да бъде изграден Музей на митрополитите, с историческа и природонаучна част към него. Поради ангажираността на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан като говорител на Св.Синод, от негово име обръщение бе представено в залата от секретаря на Старозагорската митрополия отец Михаил Михайлов. В него се казва, че не някакво друго решение, а именно възстановяването на историческата правда е най-правилният подход за разрешаване на казуса със сградата на бившата митрополия на Аязмото. Кога, ако не в навечерието на 180-годишнината от рождението на дядо Методий, ние сме длъжни да покажем, че сме признателни към него и да устроим музей на старозагорските митрополити, сред които пръв е той, за да свидетелства пред поколенията за приноса им за града и обществеността, пише още в обръщението.
Преди това съветниците чуха заявеното изказване на Милка Колдамова, на която председателят на ОбС Таньо Брайков отне думата, като подчерта, че няма да допусне богохулство в залата.
При цялото ми уважение, аз по-скандално изказване не съм чувал някога да е правено от тази трибуна. Това е обидно за всички българи. Не може църквата, за която хиляди българи са загубили живота си, и която е била единственото обединяващо звено по време на петвековното ни робство, да бъде обвинявана в такива неща. Това е скандално! Не желая да чувам никога повече от тази трибуна повече подобни изказвания, защото мисля, че това, което току-що се случи, е обидно за всеки българин. Призовавам всички общински съветници да се разграничат от това, което чухме, иначе сме безродници!, заяви кметът Живко Тодоров.
По предложение на общинския съветник Димо Димитров, в решението на Общинския съвет и в бъдещия договор ще залегне условието в тримесечен срок, считано от 31.01, да се изготви и внесе в администрацията идеен проект за преустройството, имотът да бъде за обществено ползване, да има църковен музей с природно-научна част, свързана с флората, фауната и историята на парка, както и срокът за изпълнение на целия проект да е 10 години, а при неизпълнение на някое от тези условия, имотът да бъде върнат обратно на собственика – Община Стара Загора.
На днешното заседание съветниците приеха и параметрите на Бюджет – 2018, който е в рамките на 105 млн. лв. Бюджетът не предвижда увеличаване на местните данъци и такси, които остават същите за шеста година. Постига стабилност чрез консервативен подход и много активно привличане на европейски средства за подобряване на жизнената среда. Предвидени са 47 млн. лв. за образование, инвестиционната програма е в рамките на 5, 5 млн. лв., с акцент върху културата – ще бъдат обновени знакови обекти, съобщи председателят на Постоянната комисия по финанси Диян Димитров.
При представянето на предложението кметът Тодоров благодари на екипа, който го е подготвил, като подчерта, че един бюджет не може да бъде перфектен. Стара Загора като град генерира значителни приходи в националния бюджет, но това не се отразява върху отпусканите централно средства. Местните данъци са на същото ниво като през 2012 г., а от друга страна работната заплата е нараснала, каза той. Тодоров сподели, че при срещите си с хората, не го питат за таксите в детските заведения, а за подобряване на инфраструктурата. Това е възможен, реален бюджет, който запазва финансовата дисциплина. Запазваме и местните данъци и такси като същевременно правим крачка напред, каза още градоначалникът. По повод исканията на групата на БСП той заяви, че винаги е готов за градивни предложения и изрази готовност за корекции в бюджета през годината при добри финансови резултати.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |