Събития Старозагорските общински съветници ще приемат бюджета за 2018 година

Старозагорските общински съветници ще приемат бюджета за 2018 година

Петък, 26 януари 2018 г., 11:18
Размер на буквите
Таньо БрайковНа предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе на 31 януари, ще бъдат разгледани над 50 предложения. Това съобщи председателят на ОбС Таньо Брайков преди сесия.
Януарското ни заседание ще бъде малко по-дълго и обстойно, защото ще разглеждаме най-важното предложение на Общинска администрация – Бюджетът за 2018 г. Той и тази година е балансиран и консервативен. Размерът му е близо 105 млн. лева, подчерта Брайков. Приоритетни при съставяне на общинския бюджет са културата, образованието, поддържането на социалната и техническата инфраструктура, социалните дейности и спорта. Проектът на финансовия документ бе разгледан във всички комисии, приет от по-голямата част от тях, вероятно ще чуем по време на сесията какви са мотивите на БСП да не го подкрепят, допълни още Таньо Брайков.
Очаквам друга гореща точка, която ще разглеждаме на сесията, да е поисканото от Старозагорската митрополия дарение на сграда, частна общинска собственост, находяща се в парк Митрополит Методий Кусев. Имаше вече едно обществено обсъждане по темата за сградата на бившия ресторант Аязмото и се разглеждаха различни предложения – да бъде отново заведение за хранене, да бъде наблюдателна кула, музей и други. Разговорите ни до този момент и с Общината сочат, че не е рентабилно да се изгражда там заведение, защото това ще означава да бъде отворен път за автомобили в парка, което определено няма да е добре за никого. В крайна сметка, Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания даде предложение да бъде прието предложението за дарение, но с условие там, за определен срок, да се изгради музей, но не само на Митрополията, но да съдържа в себе си и природно-научна част, свързана с флората и фауната в парк Аязмото и историята му, разясни Брайков. Той посочи, че е логично да бъде разгледано подобно искане, тъй като създателят на парка е именно Митрополит Методий Кусев. Основният въпрос е дали инвестиционните намерения на Митрополията ще могат да бъдат осъществени. На заседанието на 31 януари сме поканили Старозагорския митрополит Киприан, обясни Таньо Брайков.
Предстои местният парламент да разгледа и предложението за разпределение на жилищата от общинския жилищен фонд за тази година. Общината разполага с над 700 жилищни имота, от които 34 са резервирани за ползване от различни институции като ГПЧЕ Ромен Ролан и СУ Максим Горки, които имат често външни преподаватели, за нуждите на Операта, Кукления и Драматичен театър и др. 11 са жилищата, които са предвидени за временно настаняване при различен тип обстоятелства при крайна нужда, както и 11, които сме длъжни да имаме за обезпечаване на евентуални обезщетения.
Старозагорските съветници ще гласуват и План за противодействие на тероризма на територията на общината. Той е изготвен в отговор на устойчивото нарастване на нивата на терористична заплаха в глобален мащаб. Неговото съдържание е изцяло съобразено с изискванията на чл.5 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, Стратегията за национална сигурност на Република България, Стратегията за противодействие на радикализацията на тероризма, Стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз, Стратегията на Европейски съюз за борба с радикализацията и набирането на терористи и Насоки за нейното прилагане.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |