Събития В Казанлък духовенство и миряни почетоха митрополит Панкратий

В Казанлък духовенство и миряни почетоха митрополит Панкратий

Понеделник, 22 януари 2018 г., 12:43
Размер на буквите
1 arhiereat2018Старозагорският митрополит Киприан откри тази вечер в Казанлък представянето на филма Архиереят, посветен на Старозагорския митрополит Панкратий. Аз съм последният ученик на дядо Панкратий и ясно си спомням как се запознах с него в църквата Успение Богородично в Казанлък, благодарение на архиерейския наместник отец Петко Мотев, сподели митрополит Киприан. Той засвидетелства дълбока почит към човека, превърнал се за него в пример за всеотдаен духовник и мъдър Божи служител.Филмът Архиереят е създаден през 2017 година по повод 50-годишнината от интронизацията на висшия български духовник. Автор на 28-минутната документална лента е журналистът Тони Куцаров, който е родом от Казанлък. Спомени за митрополит Панкратий споделят негови съвременници - митрополит Киприан, екскметът на Стара Загора проф. Цанко Яблански, племенницата на дядо Панкратий Диана Михайлова, настоящият заместник-кмет на община Стара Загора Иванка Сотирова. Негово светейшество българският патриарх Неофит, Сливенският митрополит Йоаникий, отец Тодор дават висока оценка на дядо Панкратий за приноса му в утвърждаването на Българската православна църква.
Филмът е ценен не само със споделените спомени, но и с автентичните фотоси, звукови записи и видеокадри, запечатали едни от най-важните моменти от живота и дейността на Старозагорския митрополит. Филмът е резултат от работата на целия екип, но без подкрепата на Старозагорска митрополия той нямаше да бъде това, което представяме тази вечер пред вас. Вашето внимание, с което го изгледахте, е най-добрата оценка за него, каза пред казанлъчани авторът Тони Куцаров.

Архиереят събра в залата на ул. Искра 4 духовници от Старозагорска и Казанлъшка духовни околии и много граждани. И всички заедно свършиха едно богоугодно дело - почетоха паметта на един мъдър архипастир и и всеотдаен духовен баща.

За представянето на лентата в Казанлък заслуга имат Старозагорска митрополия и домакините от Община Казанлък.

 

Оригинална статия в  logoto400

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |