Събития Честваха 140 години от Освобождението на Казанлък

Честваха 140 години от Освобождението на Казанлък

Вторник, 09 януари 2018 г., 11:03
Размер на буквите
1възстановка КазанлъкЗа първи път жителите на града имаха възможност да видят достоверния исторически прочит, разигран пред емблематичната Папазова къща за подготовката на Санстефанския мирен договор, осъществена в Казанлък.
Публиката стана свидетел на историческата среща между пратениците на Високата порта Сервер паша и Намик паша и Великия руски княз Николай Николаевич и неговата делегация, подкрепена от заможните розотърговци от фамилията Папазови, които ги посрещат в своя дом.
Първите мирни преговори между Руското командване и пратениците на султана се провеждат в паметните януарски дни на Освобождението на Казанлък и за първи път се заговаря за бъдеща свободна България.
С тържествен ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг започнаха честванията на площад Севтополис в Казанлък за 140-та годишнина от Освобождението на града. 
Пред кмета на Общината Галина Стоянова, заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, общински съветници, кметове на населени места, патриотични организации и ученици пръв гордост от историческата роля на Казанлък изрази почетният гражданин Николай Ибушев. Историята е наука и за добър анализ и поуки, които трябва да се помнят, отбеляза почетният гражданин на Казанлък Добромир Гущеров. 
Тържественият водосвет за благоденствието на Казанлък, отслужен от казанлъшки духовници завърши с поздравления от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан за Вечна и Светла памет на воините, дали живота си за Свободата на Казанлък и на България. 
За първи път с литийно шествие всички присъстващи се отправиха по централния булевард на града към Казанлъшки девически манастир Въведение Богородично

 

1възсатонвка Казанлък 1

 

Председателят на Парламента Цвета Караянчева символично прие строя на историческата възстановка, а след това – и официалния военен строй в центъра на града за провеждането на тържествената заря-проверка.
За първи път историческото пресъздаване на решаващите събития даде възможност на всички да се уверят в категоричните думи за свободна България, произнесени от Великия руски княз Николай Николаевич, брат на императора: Нека това, което чувате тук за първи път бъде казано на всички българи и запомнено завинаги! От името на Негово императорско величество Александър Втори давам тържествена дума, че връщане назад не може да има! България ще бъде свободна!
Във възстановката От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък участваха около 100 души: от Регионален клуб 23 пехотен Шипченски полк към Национално движение Традиция, представители на патриотичното движение от градовете Нова Загора, Стара Загора, София, Велико Търново и Шумен, актьори от Общински театър Любомир Кабакчиев,  танцови ансамбли при Народно читалище Искра – 1860 и Народно читалище Жар – 2002, База за конна езда Тракиан спирит, с. Голямо Дряново.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |