Събития Стотици любители на пелина се събраха в Змейово

Стотици любители на пелина се събраха в Змейово

Понеделник, 18 декември 2017 г., 09:40
Размер на буквите
пелин кметПелинът, който змейовци правят, няма конкуренция у нас. Пожелавам да бъде показан и в Европа, каза днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора при откриването на Единадесетия Празник на пелина в старозагорското село Змейово. Такива празници са начин да съхраним традициите и да ги предаваме на поколенията. Това е най-хубавият празник не само в Змейово, но и в цялата страна, допълни Сотирова
Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище Пробуда 1928. Партньор на празника е и граждански клуб ЛИПА.
Началото с пушечен изстрел даде кметът на селото и производител на пелин Стоян Трифонов. Чест е за мен да видя тук толкова шарено множество на мегдана. Искам да успеем да докараме празника до 110 години, отколкото се прави пелин в Змейово. Следващата година празникът ще е национален. Идеята на производителите е, той да бъде в два дни и да се веселим на воля, съобщи кметът.
Стотици любители на ароматния еликсир се събраха на площада в селото. Там местни производители предлагаха бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Не липсваха и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие. Всички гости бяха посрещани с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Площадът често се огласяше от изстрели на черешово топче, пушки и пищови, с които участници в Клуба за историческо оръжие Поп Минчо Кънчев от Стара Загора и техни колеги от дружествата Традиция в Нова Загора и Ямбол, създаваха автентична хайдушка атмосфера.
Тричленно жури, оглавявано от Светлана Славова, собственик на винарска изба Александра естейт, трябва да оцени най-доборото от общо 22 проби с пелин от местни производители, между които и четири жени. Строителният предприемач Валентин Вълев грабна наградата за победителя - 225 литрова френска дъбова бъчва.
В програмата на празника се включиха фолклорни групи от Стара Загора, Нова Загора, раднево, Ямбол, Калитиново, Юлиево и Тракия, както и старозагорският оркестър Липите.
Местни жени пък представиха традиционна българска къща, където се предеше и пееше, а сръчни домакини правеха катми на сач, с които черпеха гостите.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |