Събития Българска малка електрическа кола Т-кар

Българска малка електрическа кола Т-кар

Вторник, 12 декември 2017 г., 08:30
Размер на буквите
t-carВсички електрически коли пряко не замърсяват околната среда, защото не изхвърлят никакви вредни емисии. Но електричеството за акумулаторите им далеч не винаги се добива по природо-съобразен начин.
Друг проблем на електрическите коли е, че когато са много тежки, както американската “Тесла” например, самото им производство, както и това на акумулаторите им замърсяват околната среда. Затова в Норвегия въведоха данък върху електрическите коли, който пряко зависи от теглото им. В другите европейски държави сега за тежките и големи елколи няма данъци. Там непрекъснато се ограничава ползването на петролните коли с парични и административни мерки. Съответно се поощрява закупуването на електроколи с парични стимули.
В книгата Автомобилна електро-революция се обосновава от икономическа и от екологична гледни точки нуждата от малки и леки електрически коли, както и възможността те да бъдат произвеждани у нас по български патенти и технологии. Такъв проект е представен на сайта www.T-car.top
За да постигне нулево замърсяване на околната среда мини колата Т-кар е предвидена да зарежда акумулаторите си от възобновями енергийни източници. Дори и от собствено генерирано електричество от фотоволтаици по купето й. Известно е, че натовареното градско движение е основната причина за замърсяването на въздуха в градовете. А София има тъжната слава на един от най-замърсените градове в света. Причините за това не се една или две. Но най-голямото целогодишно замърсяване идва от автомобилите, горящи петролно гориво. Например, от 100 литра в резервоара си всеки градски дизелов автобус харчи за движението си само около 10 литра. Останалите 90 литра изгарят да опушват града и да затоплят атмосферата без никаква полза за движението на автобуса.
Статистически е доказано, че в една кола средно пътуват до двама човека. А масовите коли са петместните. Затова Т-кар е компактна двуместна кола, която благодарение на регенеративните си спирачки намалява енергийният си разход за движение с допълнителни около 20 % в градските задръствания. Това означава с около 20% по-дълъг пробег без външно зареждане. Тя е предвидена да изминава от 120 до 400 км с едно зареждане. Това зависи от капацитета на акумулаторите й, които са монтирани в нея. Бързо достига скорост 120 км. в час, но е електронно ограничена наполовина за градски условия.
Дотолкова, доколкото колите на работещите в градовете през деня не са в движение, бордните фотоволтаици на Т-кар могат да зареждат безплатно акумулаторите й за сметка на дневната светлина, но само частично. Затова е нужно зареждане от електрозарядни станции или гаражни/домашни токоизточници. Най-целесъобразно е те да са там, където са и генериращите възобновяеми източници на електричество.
Проектът за градска електрическа кола Т-кар включва редица иновации и патенти. Тъй като патентите са публикувани, тук ще посочим само пет от новите непубликувани патенти:
А. Безтрансмисионна конструкция
Б. Четирипътен електронен диференциал
В. Геометричен наклон в завоите
Г. Мехатронна кормилна уредба
Д. Усилени фотоволтаици със сгъваеми рефлектори
А. Безтрансмисионната кола няма механичен диференциал, няма полуоски, няма скоростна кутия, няма механична трансмисия, няма главно предаване, както и никакви маслонапълнени компоненти. Конструкцията на Т-кар позволява значително олекотено купе. Двуместният вариант на колата тежи не повече от триста килограма без акумулаторите, когато е от стомана и стъкломат. И е още по-леко, ако включва карбон и алуминий. Теглото на колата е основно в моторите й, които са в главините на колелата и не натоварват купето, както и акумулаторите, които са под пода. Затова и центърът на тежестта не е висок. Това позволява седалките да са по-високо и водачът да е с по-добра видимост в градски трафик и изобщо. Което е важно за безопасното шофиране и облекченото паркиране.
Б. Електронен диференциал замества механичния. Той може да управлява две или четири двигателни колела. Както при ускорение, така и при спиране. Той прави движението в завои и неравен път плавно, без пробуксуване. Електронният диференциал замества механичния, но значително го превъзхожда. Той е несравнимо по-лек и работи съвместно с отделните контролери на моторните колела. И в крайна сметка за него не са нужни никакви масивни и тежки компоненти, които се носят от конструкцията на колата. От казаното е очевидно, че иновациите А и Б взаимно се допълват.
В. Геометричният наклон в завоите се постига само чрез завъртане на кормилото. Едновременно със завиването, колата се наклонява към вътрешността на завоя и центърът на тежестта й се понижава. Това става едновременно с преместването му към вътрешността на завоя, с което се балансира центробежната сила в завоите, която се стреми да изнесе колата от външната страна завоите.
Г. Мехатронната кормилна уредба улеснява управлението на колата. Тя подпомага изправянето й след завоите. И върши всичко казано в горната точка В, в зависимост от движенията на кормилото. Тя може да се настрои да наклонява колата в синхрон със завиването й. Както и да изостава завъртането на волана, спрямо наклона и обратното – да изостава наклоняването спрямо завъртането на волана.
Д. Перспективата за използване на слънчевата енергия в транспорта няма алтернатива. Още повече, че непрекъснато развиващите се технологии за производството на фотоволтаиците стават все по-ефективни, а електрическите коли все по-енергоикономични.
Ефективността на преобразуването на слънчевите лъчи в електричество от наличните на масовия пазар слънчеви панели достига 22,5%. На повечето панели тя е от 14% до 17%. В перспектива, се очаква ефективността на соларните панели да се вдига. В лабораторни условия тя вече е достигнала близо до 40%.
Сгъваемите рефлектори допълнително увеличават производителността на фотоволтаиците на колата с около 30%. Те са сгъваеми. Пълното им разгъване става денем в паркирано положение.
Габаритите и основните технически данни на двуместна Т-кар са в следващата таблица:
Дължина, ширина,   височина със прибрани рефлектори (метри)

2.8 , 1.45, 1.55

Колесна база (метри)

1.8

Тегло на купето  затворено/кабрио

280 кг. / 210 кг.

Колесна формула

4 х 4

Спирачки

Дискови и регенеративни

Тегло на колелата с   моторите и амортисьорите им

100 кг.

Тегло на   акумулаторите

160 кг.

Мощност

4 х 3 kW

Изкачване на наклон

До 28%

Скорост   максимална/ограничена

120/60   км. в час

Ускорение от 0 до   50 км. в час

До 5 секунди

Окачване

Напълно независимо

Пробег с едно   зареждане

120 до 400 км.

Минимален радиус на   завой

4 метра

 

Благодарение на посочените и други наши иновации и патенти Т-кар множество преимущества пред познатите електро автомобили в малкия клас. А специално по устойчивост в завоите и при спиране, както и по лекота на управлението превъзхожда не само повечето елколи, но и конвенционалните автомобили.
Липсата на трансмисия на Т-кар, не само я олекотява, но и намалява ресурсоемкостта й, съответно енергоемкостта за производството й. Тя е предвидена да се произвежда с многократно рециклируеми материали и с минимални нежелани въздействия върху околната среда.
Всяка от посочените пет иновации А,Б,В,Г и Д подчертават отделни предимства на Т-кар, но от тях има и редица синергични ползи. Например лекотата на управлението увеличава, не само сигурността при движение и при спиране, но и подобрява комфорта при пътуване. Ниският център на тежестта позволява високи седалки с по-добър обзор и т.н. Светоусилените фотоволтаици е не само напълно природосъобразно решение, но и увеличават пробега на колата с едно зареждане.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |