Събития Ще си сътрудничим с Израел във високите технологии и предприемачеството

Ще си сътрудничим с Израел във високите технологии и предприемачеството

Четвъртък, 07 декември 2017 г., 16:18
Размер на буквите
1израелски посланикИзраелският опит в предприемачеството обсъдиха посланика на държавата у нас Ирит Лилиан млади предприемачи на среща в ЗараЛаб в Стара Загора. В нея участваха: Петко Петков, председател на ЗараЛаб, Красимира Соколова, зам.- председател на ТПП - Стара Загора, представители на фирми и неправителствени организации. В проведената свободна дискусия се сподели израелския опит в предприемачеството, стартирането на нов бизнес, каква е рецептата страната да се превърне в една от лидерите в технологиите и иновациите. Българските участници пък споделиха своя опит, идеи и проекти. Интересна е израелската практика за ангажиране на всички ученици да полагат минимум 35 часа обществено полезен труд всеки семестър, в което би могло да се направи и в България. Така младите хора много по-добре биха се вписали в общността, в която живеят.
По-рано на среща с кмета Живко Тодоров стана ясно, че Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии. В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.
През 2018 г. в Стара Загора ще се открие изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел, съобщи израелският дипломат. Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество. „Това са инструментите на бъдещето. Единственият начин да преодолеем неизвестностите на бъдещето, е да учим децата си на новости и технологии“, сподели дипломатът. По думите ѝ, ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи. Кметът Живко Тодоров предложи да има обмен на посещения на групите в двете страни.
Той съобщи още, че по примера на Израел, през следващата година в старозагорските училища ще започне оборудването с шкафчета, в които учениците ще могат да заключват учебниците и пособията си, от които нямат нужда вкъщи, за да се облекчи тежестта на ученическите раници. Гост и домакин се обединиха около идеята за необходимостта от изграждане на електронна библиотека. Кметът Тодоров съобщи, че предстои да започне работа по такъв проект.
Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „З. Княжески“ около 30 книги съвременна литература, преведена от израелски на български език. Тя съобщи още, че сътрудничеството с Община Стара Загора ще се развие и в посока на обогатяване и сътрудничество на традиционния вече Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |