Събития Община Стара Загора продължава да подкрепя ФОБИ

Община Стара Загора продължава да подкрепя ФОБИ

Вторник, 28 ноември 2017 г., 16:27
Размер на буквите
1изложба ФОБИВ залата на Държавна опера Стара Загора снощи тържествено бе открит Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Той стартира с премиерата на Старозагорската опера Сиси-душата на императрицата от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските традиции в жанра и разказва за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси.
Преди началото му, в главното фоайе, бе открита документалната изложба 50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017. Тя е подготвена със съдействието на Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Регионален исторически музей, Регионална библиотека Захарий Княжески и Държавен архив Стара Загора.
50 години са изминали от момента, в който са стартирали първите Музикални дни в Стара Загора, които преминават във Фестивал на оперното и балетното изкуство. През тази сцена са минали невероятни имена. Да пожелаем на Фестивала да просъществува с възход нагоре в качеството. Община Стара Загора успява да осигури финансов ресурс за провеждането му и ще продължи да го прави, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности. По думите й стремежът всяка година е за многообразие, с което да се отговори на високите естетически критерии на старозагорската публика. Трябва да подкрепяме това изкуство и да възпитаваме подрастващите в съпричастност към оперните зали, призова Сотирова. Тя похвали усилията на съставителите на изложбата гл. ас. д-р Ема Жунич д-р Любомир Кутин, които са положили огромни усилия за събиране на експонатите.
На изложбата се представя графичната визия на Фестивала от създаването му, афиши и програми за спектакли и с автографи на участници от страната и чужбина. Експонирани са изображения на Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините, протокол на Окръжния съвет за изкуство и култура от 1968 г., в който са планирани програмните акценти на първите издания. Посетителите ще видят автограф на 18 годишния Минчо Минчев, който гостува в Стара Загора с оркестъра на Българското радио, под диригентството на Васил Стефанов през 1968 г. Много участници във Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините са засвидетелствали своята признателност и благодарност към старозагорската публика върху афиши и програми. Съхранени благодарение на музейни експерти, библиотекари и любители на изкуството, днес тези печатни материали придобиват нова стойност и усещане за времето, в което са създадени.
Експозицията се допълва от костюми на Николай Гяуров в ролята на Фиеско от операта Симоне Боканегра (1972), Георги Енев като княз Гремин от Евгений Онегин (1967) и Крал Филип II от операта Дон Карлос, на Евдокия Здравкова-Хорозова като Абигаил от Набуко (1984), както и на Миньо Минев като Луд гидия, участвал многократно в различни роли през първите две десетилетия от съществуването на фестивала. Показан е и собственоръчно написан отзив на артиста за премиерата на Момчил през 1971 и официалното откриване на новата голяма и модерно съоръжена сцена – предпоставка за обогатяването програмата на Фестивала, който впоследствие става огледало на музикално-сценичното творчество в България.
Изложбата ще остане до финала на Фестивала – 9 декември.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |