Събития Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние, отчете кметът Живко Тодоров

Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние, отчете кметът Живко Тодоров

Петък, 10 ноември 2017 г., 17:07
Размер на буквите
Живко Тодоров отчетДа се обединим около каузата – Стара Загора да върви напред! Заедно, без политически пристрастия, да се борим с проблемите и да ги решаваме. За това призова старозагорската общественост снощи кметът Живко Тодоров, по време на отчета си за 2017 г. в препълнена зала.
Към момента Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние. Изпълнява се стратегията за подобряване на приходите, при запазени нива на местните данъци и такси, и цени на услугите. Актуализираният бюджет към 30 септември 2017 г. възлиза на 116,3 млн. лв. Нивото на събираемост на местните данъци е по-високо от осреднената събираемост за всички общини със 7.1 процентни пункта. Беше въведена нова електронна услуга за гражданите - електронно картово плащане, чрез която жителите на общината могат да заплащат данъци за имотите си и такса битови отпадъци онлайн от всички кътчета на света, обясни Тодоров.
В Стара Загора сме с най-ниската ставка за данък сгради от големите градове в страната. Данък смет за бизнеса също е на най-ниско равнище. Това е така, защото се съобразяваме със социалния статус на хората, и защото подкрепяме бизнеса. От друга страна по този начин сме се лишили от приходи, но в общината работим активно по европейските фондове – да привлечем външен ресурс за решаването на проблемите, посочи Живко Тодоров.
Правя този отчет всяка година заради хората от Стара Загора. Защото гражданите трябва да знаят за какво се харчат техните средства и да могат да вземат решения. От друга страна сме свидетели на много слухове и фалшиви новини, които се разпространяват, а чрез отчета хората могат да чуят всичко от първо лице, подчерта Живко Тодоров. Според него приоритетна задача номер едно за целия регион е запазването на комплекса Марица-изток и работните места там. Няма друг отрасъл или бизнес, който да замени енергетиката, категоричен бе кметът.
Той говори за изпълнението на приоритетите на общината през изминалата една година – образование, култура и спорт, инфраструктура и благоустрояване, инвестиции. Представи и по-значимите проекти, реализирани през 2017 г. и предстоящото стартиране на нови.
Реконструкцията на надлеза над жп линиите по бул. Патриарх Евтимий ще започне в близко време. Вече има договор с избран изпълнител на проекта. Пътят ще стане четирилентов, като се създаде допълнителна лента на кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Христо Ботев“. Ремонтът е част от Втората фаза на проекта за обновление и модернизация на градския транспорт в Община Стара Загора, който ще продължи с въвеждане на автоматизирана система за таксуване и електронни карти за пътуване, на видеонаблюдение и Система за управление на градския транспорт, както и рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусното депо на общинската фирма Тролейбусни и автобусни превози. Проектът на стойност близо 15 млн. лв. ще бъде реализиран в рамките на 3 години.
Според кмета Живко Тодоров още следващия месец в Стара Загора ще бъдат поставени 15 камери за видеонаблюдение по възлови кръстовища. Той поиска от старозагорските депутати законодателна инициатива за промени в Закона за движение по пътищата свързани с възможността общините да могат да глобяват за пътни нарушения. Кметът обясни още, че по спирките ще бъдат поставени автомати за електронна продажба на билети при въвеждане на автоматизирана система за пътуване в градския транспорт, ще бъдат сложени и нови светофари.
През следващата година ще стартира изпълнението на проект Изграждане на нови социални жилища в сградата на ул. Мусала 26 /бивша сграда на метрологията/ в Стара Загора. Проектът е на стойност 3,2 млн. лв. Ще бъдат изградени нови 70 социални жилища. Живко Тодоров призова общинските съветници от всички партии да приемат Програма за изграждането на нови общински жилища и продажба на старите. В момента Общината има над 730 жилища, разпръснати в целия град. Това не дава възможност за контрол върху тях. Тодоров сподели случаи, когато настанените там отмъкват всичко, което може да се вземе от апартаментите. По думите му, новите социални жилища ще са в една сграда, ще има и домоуправител, който ще следи за реда.
Близо 81 млн. лева са инвестирани в Стара Загора за санирането на 75 жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради от старта ѝ през февруари 2015 г. до момента. Още 113 чакат осигуряване на финансиране, информира Живко Тодоров по време на отчета си.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |