Събития Работна среща по проблемите на професионалното образование, във връзка с предстоящия Държавен план-прием за учебната 2018/2019 г

Работна среща по проблемите на професионалното образование, във връзка с предстоящия Държавен план-прием за учебната 2018/2019 г

Сряда, 08 ноември 2017 г., 15:37
Размер на буквите
Среща образование 2На 07.11.2017 г. се проведе областна работна среща по проблемите на професионалното образование, във връзка с предстоящия Държавен план-прием за учебната 2018/2019 година. В нея участваха г-жа Гергана Микова - Областен управител, директорите на професионалните гимназии, представители на общинските администрации, на работодателските организации и фирми от областта, на Регионалното управление на образованието (РУО), както и на Центъра за кариерно ориентиране. От РУО представиха информация за състоянието на професионалното образование и за развитието на дуалното обучение в областта (прилагаме презентацията). В проведената дискусия, в която активно се включиха много от участниците в срещата, бяха обсъдени предизвикателствата пред професионалното образование, на фона на нарастващия дефицит от кадри във всички сфери на индустрията, селското стопанство и услугите и намаляващия брой завършващи основно образование. Бяха набелязани редица мерки за противодействие на негативните тенденции, като г-жа Микова лично пое ангажимента Областна администрация да координира този процес и да ангажира за съдействие съответните държавни институции. Взе се решение, работни срещи в този формат да се провеждат регулярно.

 

1Среща образование 1

 

Едно от решенията на срещата беше да се анкетира бизнеса за потребностите от човешки ресурси. Молим, всички заинтересовани работодатели  да попълнят до 15 ноември електронната анкета на адрес: www.chambersz.com/index.php?option=com_forme&fid=2, с което ще помогнат Държавният план-прием да съответства в по-голяма степен на потребностите на бизнеса в региона.

 

1Среща образование 3

 

Друго решене, което се взе на срещата е, бизнесът от Областта да подкрепи инициативата ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ, в седмицата 20-24 ноември 2017 г. във връзка с обявената от Европейската комисия ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ. С това ще се засили общественото внимание към значимостта на професионалното образование и превръщането му в привлекателен избор за младите хора.  Регионалното управление на образованието (РУО) поема ангажимента да координира тези събития за гладко протичане на посещенията. Желаещите фирми да се включат в инициативата да потвърдят това на e-mail Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , РУО Стара Загора. Освен това, можете да регистрирате вашия Ден на отворените врати на сайта на Европейската седмица на уменията на следните линкове:
Подобно събитие е отлична възможност за бизнеса да участва в кариерното ориентиране на младите хора и да подкрепи ранното формиране на квалифицирани и мотивирани кадри.

 

1Среща образование 4

 

Който има интерес към дуалното обучение, може да види информация за проведената в София заключителна сесия на Форума за дуално обучение и образование, където са публикувани материалите и презентациите по темата:  www.chambersz.com/news/15498-2017-11-03-08-18-40.
Само с активни и координирани действия бихме могли да си помогнем при решаването на проблема с човешките ресурси. 

 

Приложение:

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |