Събития Младежи от цял свят се събират в Стара Загора по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Младежи от цял свят се събират в Стара Загора по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Понеделник, 06 ноември 2017 г., 08:31
Размер на буквите
1среща ПавловаПолучихме от Стара Загора предложение да бъде домакин на международна младежка конференция. Приветствам тази идея и заставам зад нея, съобщи министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. Тя участва в дискусия на тема Младежките предизвикателства в приоритетите на Българското председателство заедно с евродепутата Ева Майдел. По покана на Община Стара Загора и Информационен център Европа директно те се срещнаха с представители на различни държавни и местни структури и младежки организации от региона. С това предложение събитията от календара на председателството, които ще се проведат извън София, стават 10. Следва на местно ниво да се уточни участието, съвместно с общината и народните представители от региона, да се намери възможност за финансиране, допълни още министър Павлова.
По време на срещата, която се проведе в зала П.Р. Славейков в сградата на Общината, стана ясно, че градът ще посрещне над 100 младежи от цяла Европа, които ще  дискутират безработицата и мотивирането им за професионална реализация. Младите хора в Европа неминуемо са част от почти всяко направление, по което ще работим по време на Българското председателство. За пример давам два форума, които ще се проведат в София, през първите шест месеца догодина – за дигиталните умения с фокус върху младите хора, както и какви да бъдат общоевропейските политики в сектора, за да се промени общоевропейската стратегия за образование. Ще насочим усилия и към програмата Еразъм + която активно ще продължи да действа след 2020 г. , посочи още министърът. По време на дискусията бяха обсъдени и приоритетите на страната ни за предстоящото председателство, както ключовите послания, които България ще отправи към Европа.

 

 1среща Павлова 1

 

В срещата участваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, омбудсманът Надежда Чакърова, общински съветници, народните представители Емил Христов, Маноил Манев и Радостин Танев, ръководителят на Европа Директно – Стара Загора д-р Константин Стоянов, изпълнителният директор на АРИР Румяна Грозева и други.
Форумът завърши с откриването на първата изложба, посветена на Българското председателство. На алеята, до пешеходната зона, на парк Пети октомври, заместник-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, заедно с министър Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел дадоха старт на пътуващата експозиция, която представя институцията - Съвет на ЕС, ролята на България като председател и дейностите, приоритетите и политиките. Не стартираме случайно от Стара Загора – това е европейска изложба в един истински европейски град. Важно е да разберем, че всички ние имаме нужда да говорим за Европа, защото това не е абстрактно, далечно място, а е тук и сега, каза при откриването на изложбата евродепутатът Ева Майдел. От повече от 15 години не е имало по-добри предпоставки за смели реформи в Европа. Икономиките растат, безработицата пада. Доверието в Еврозоната е на най-високо ниво от 2001 г., допълни още тя.
Изложбата е съставена от 30 различни платна като основната й мисия е да отговори на въпроса на всеки български гражданин - Какво представлява Председателството и защо то е важно за България?. Тя ще обиколи голяма част от областните градове в страната до края на тази година. 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |