Събития От Стара Загора ще тръгне газовата връзка на България с Гърция

От Стара Загора ще тръгне газовата връзка на България с Гърция

Сряда, 25 октомври 2017 г., 16:14
Размер на буквите
7 proizvoditsya pervaya ukladka truboprovoda na obekte stroitelstva uzhno evropeiskii gazoprovod original131-километров газопровод, който ще свърже България с Гърция, ще започне от Стара Загора, ще премине през Хасково и ще стигне до Комотини. Това стана ясно днес от думите на Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна в проектната компания "Ай Си Джи Би", която съобщи пред Мedidpool, че през ноември т.г. ще бъдат обявени три от общо петте търга за изграждането на междусистемната газова връзка на страната ни с Гърция.
"Ай Си Джи Би" е компанията, която ще реализира и управлява бъдещия газопровод.
На 27 октомври се събира бордът й, в която с равен дял акционери са "Българският енергиен холдинг" и италиано-гръцката компания "Посейдон". На заседанието трябва да се одобри документацията за обявяването на две от обществените поръчки по газовия проект - за инженер-консултант, и за доставчик на тръбите, допълни Георгиева.
Реално те ще стартират в началото на ноември, а в края на ноември пък се планира да се обяви и най-съществената и скъпа обществена поръчка - за изпълнител на проекта, уточни изп.-директор на проектната компания.  Индикативната стойност на целия газопровод е 220 млн. евро без ДДС. Най-голяма ще е цената на поръчката за строител, следвана от тази за доставчик и консултант. Най-малките ще са поръчките за надзор и за изследване на археологичните находки по трасето, които ще се обявят в началото на 2018 г.
По информация на Mediapool целият административен ресурс в областта на енергетиката у нас е впрегнат за изпълнение на поставената от правителството цел за първа копка на газопровода по време на българското председателство на Съвета на Европа през първата половина на 2018 г. Прави се всичко възможно това да се случи до края на юни, за да може да се облекат в реални действия обявените от България енергийни приоритети на европредседателството за газова свързаност на Балканите и Европейския съюз и разнообразяване на източниците и маршрутите на газовите доставки.
Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата между България и Гърция, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация, заяви и министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешната си срещата с министъра на икономиката на Македония Крешник Бектеши, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство. Петкова припомни, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната ни именно чрез връзката с Гърция.

Източник: в. Старозагорски новини

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |