Събития Новият сезон за балетната трупа на Старозагорска опера

Новият сезон за балетната трупа на Старозагорска опера

Понеделник, 23 октомври 2017 г., 13:58
Размер на буквите
1IMG 0697На 24 октомври с Лебедово езеро от П.И.Чайковски се открива новия сезон за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Поканих за водещите роли примабалерината на Софийска опера Марта Петкова и премиер солистът Емил Йорданов и тези гостувания ще станат практика в нашата репертоарна политика – каза Силвия Томова, ръководител на балетната трупа. Изключително съм щастлива да танцувам пред старозагорската публика, която е много взискателна и с много високи критерии. – сподели Марта Петкова. А Емил Йорданов припомни, че от премиерата си преди 140 г. в Болшой театър досега Лебедово езеро си остава най-красивата приказка на балетната сцена.
Какво предстои пред разрастващата се, млада интернационална трупа на Старозагорския балет през новия сезон? На 2 ноември е премиерата на съвременния балетен спектакъл М като жена на хореографа Росен Михайлов, създаден специално за примабаленрината Веса Тонова. От новия сезон тя е репетитор на старозагорската трупа. Смятам, че в областта на съвременния танц имам много неизследвани възможности. Удоволствие е да работя с толкова млади и талантливи колеги – каза Веса Тонова.
В спектакъла, с който ще се открие Фестивала за оперно и балетно изкуство – модерната опера Сиси – душата на императрицата има голямо участие на балета, като хореографията ще е на младата балерина от състава Йоана Влагули от Гърция. Тя ще участва на 3 декември в програмата на ФОБИ и в спектакъла PERPETUAL TANGO по хореография на Дора Ареола и Блис Колмайер. На 5 декември отново в спектакъла Лебедово езеро ще гостуват за първи път солистите на Мариинския балет, Санкт Петербург – Татяна Ткаченко и Игор Оскорбин. Подарък за Коледа за малките и големи зрители ще бъде балетът Снежанка и седемте джуджета. В големия Новогодишен концерт на 31 декември на сцената на Операта ще има значително участие на балетната трупа.
Още в началото на следващата година, през месец февруари ще е премиерата на балета Фантастичното дюкянче на Отториго Респиги с хореограф Алба Бонанди.
По повод 90 години български балет и 110 години от рождението на Марин Големинов трупата ни ще подготви голямата версия на балета Нестинарка, която ще представим и на сцената на НДК. Трябва все повече със сърце и разум да се обръщаме към класическите български заглавия – каза Силвия Томова.
Към нашата балетна трупа има все по-голям интерес. Много хореографи искат да работят с нея и да поставят свои спектакли. В новия сезон имаме нови балетисти от Албания, Италия, Франция, радващо е, че и от България. Раждането на такава една трупа привлича все повече артисти. По света обикновено се работи по определени проекти за определено време, а тук се стремим да задържим артистите ни дълго, като работим с професионални класове, с репетиции на високо ниво, като даваме възможност на всеки да се изяви. Балетът е многопластово изкуство, то е да си скулптура в движение – каза Силвия Томова.
На добър час в новия сезон на балетната трупа на Старозагорска опера!
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |