Събития Хиляди се сбогуваха с д-р Евгений Желев

Хиляди се сбогуваха с д-р Евгений Желев

Понеделник, 23 октомври 2017 г., 07:15
Размер на буквите
д-р Желев поклонениеБлизки и приятели, колеги и хиляди граждани отдадоха последна почит на д-р Евгений Желев, два мандата кмет на Стара Загора. Повече от три часа старозагорци се редиха на опашка, за да се простят с обичания лекар, кмет, политик, министър на здравеопазването и преди всичко човек.
Поклонението бе в сградата на Старозагорската опера, за която той положи много усилия да бъде възстановена след опожаряването й през 1991 година.
Експрезидентът Георги Първанов, бивши министри и съратници на доктора в политиката, лекари, дейци на културата, общественици, граждани търпеливо чакаха, за да кажат последно сбогом на загиналия при нелеп инцидент градоначалник на Стара Загора (1999-2007). Тук бяха бивши и настоящи областни управители, депутати, както и общински съветници от всички политически сили.
Хиляди граждани, докоснали се до обаятелната личност на Евгений Желев, също дойдоха, за да го изпратят в последния му път.
Траурната церемония започна с опело, извършено от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници. За дните на добрия живот има брой, но доброто име пребъдва довека. Нека си спомним многото неща, които през своя кратък, но изпълнен с деятелност живот, направи д-р Евгений Желев. Нека с добро да помним дългогодишния Старозагорски градоначалник. Нека молителстваме пред Престола на Сърцеведеца и праведен Съдия Господ Иисус Христос по Своята велика милост да му дари покой от неговите трудове и да настани душата му в селенията на праведниците. Вечна и блажена нека бъде неговата памет!, каза в обръщението си митрополит Киприан.
Последна почит към големия Човек отдаде кметът Живко Тодоров. Д-р Евгений Желев, ти направи много за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората! Направи така, че да останеш в историята на града и направи така, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим!, написа по-рано кметът.
Той беше кмет на място и ще остави спомен като духовен стратег на древния град. Правеше ни съпричастни към успехите, но не ни спестяваше проблемите, винаги с мисъл за хората, каза в траурното си слово Георги Първанов. Той припомни как д-р Желев е настоявал за идването на руския самолет по време на пожарите през 2007 г., как се е преборил руският президент Владимир Путин да мине през Стара Загора, в знак на признателност. Д-р Желев доказа, че добротата в политиката не е слабост, а сила. Беше единица мярка за човещина. Колкото и време да мине д-р Желев ще бъде обичан и уважаван, каза още Първанов.
Д-р Желев беше кмет, служещ отдадено на своите съграждани, ще го запомним като достоен човек, написа действащият президент Румен Радев в съболезноветелен адрес. Още десетки такива адреси са изпратили, хора, работили с Евгений Желев.
По пътя към гробищата катафалката с тялото на градоначалника, премина покрай знаковите сгради на Художествената галерия и Регионалния музей, направени по негово време, след това по централния булевард Цар Симеон Велики, където той водеше празничните шествия в Града на липите.
Д-р Желев бе погребан на Старозагорските гробища, близо до друга знакова личност за Стара Загора генерал Делчо Делчев.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |